Eleccions incertes per la participació, els resultats i la Covid-19
Els nou caps de llista de les forces polítiques més importants posant aquest dissabte davant de la façana del Parlament de Catalunya (EFE)

El govern garanteix que es podran constituir totes les meses electorals

El conseller d'Acció Exterior i Relacions Institucionals, Bernat Solé, ha comparegut per explicar el dispositiu que garantirà que les votacions es facin seguint els protocols anti-Covid

RedaccióActualitzat

Tot a punt per a les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest diumenge 14 de febrer, unes eleccions que se celebren ara malgrat la intenció de la Generalitat d'ajornar-les, intenció aturada i revertida pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC.

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha comparegut en roda de premsa aquest dissabte al migdia per detallar com està organitzat l'operatiu de les eleccions.

El 99,9% de meses

En la compareixença, Solé ha assegurat que tots els ajuntaments de Catalunya ja han confirmat que tenen tot el material necessari per a la jornada electoral, inclosos els mitjans de protecció dels membres de les meses.

El conseller també ha assegurat que totes les meses es podran constituir sense problemes:

"A dia d'avui el 99,9% de les meses tenen els membres suficients per constituir-se, i no només això, sinó que 2 de cada 3 meses tenen els 9 membres entre els titulars i els suplents."

En el torn de preguntes, Solé ha afegit que no hi haurà cap problema perquè el 0,1% restant de meses també es pugui constituir, i que el problema és que no ha arribat encara la informació des dels ajuntaments.


Semàfor per anar a votar

Pel que fa a l'aplicació de mòbil que permetrà saber en temps real quina afluència hi ha als col·legis electorals, Solé ha dit que aquesta informació la farà arribar un responsable des de cada col·legi electoral.

El conseller ha dit que es concretarà en un semàfor que indicarà si hi ha molta gent -vermell-, bastanta -taronja-, o poca -verd-.


Tests d'antígens dels membres de les meses

El conseller també ha detallat que més de 29.000 persones escollides per ser a les meses ja s'han fet un test d'antígens, i ha afegit que durant aquest dissabte se n'hi poden afegir moltes més.

Ha recordat que era un test voluntari, i ha concretat que només s'han trobat un 0,38% de positius, una xifra molt baixa.

El conseller Bernat Solé aquest dissabte en la roda de premsa des del Parlament

 

Gairebé 70.000 electors més

Són unes eleccions a les quals estan cridats a votar 5.624.044 ciutadans, 69.650 més que en les anteriors, les del 21 de desembre del 2017, convocades per Mariano Rajoy després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Els que han arribat a la majoria d'edat des de llavors i, per tant, podran votar per primera vegada, són 211.668, i els que estan censats a l'estranger són 255.163.

9.139 meses electorals

Podran votar en alguna de les 9.139 meses electorals dels 2.763 col·legis, per a les quals s'han convocat 82.251 persones escollides per ser presidents, vocals o suplents.

Ara totes les mirades estan posades en la complicada logística que ha de garantir la seguretat en uns comicis que se celebraran tot just després del pic de la tercera onada de la pandèmia.

La incògnita serà si es podran constituir totes les meses a temps, després que més d'un terç del total de membres convocats, gairebé 31.000 persones, hagin presentat al·legacions per no haver-hi d'anar.


Com garantir la constitució de les meses

El govern assegura que el 99,9% de les meses es podran constituir sense problemes, però encara hi ha milers de recursos per contestar, i els jutges han avisat que qui no ha rebut resposta té l'obligació de presentar-s'hi.

Per garantir la constitució de totes les meses es va especular amb la possibilitat de reclutar voluntaris per cobrir les vacants, però finalment es va optar per destinar suplents a altres col·legis on quedin vacants per cobrir.

En aquestes eleccions hi haurà gairebé 1.000 meses més i també més col·legis, molts dels quals seran diferents dels habituals, per poder complir amb les mesures de seguretat necessàries per evitar contagis per coronavirus.

En el cas de la ciutat de Barcelona, per exemple, el 40% dels electors hauran d'anar a algun dels 129 col·legis nous organitzats per a aquestes eleccions.


Més de 14.000 policies

Pel que fa a l'operatiu policial, el conseller Bernat Solé ha afirmat que, amb més de 14.000 agents, serà el més gran mai desplegat per a unes eleccions a Catalunya.

Aquesta xifra permetrà destinar una parella d'agents a cada col·legi electoral, que s'hi quedarà durant tota la jornada, mentre que fins ara sempre han estat patrulles itinerants.

La majoria d'agents mobilitzats, més de 10.000, seran mossos d'esquadra, i la resta seran policies locals, tot i que també s'hi afegiran agents de la Policia Nacional.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut