Els membres de mesa amb una al·legació no resolta s'hi hauran de presentar igualment

La Junta Electoral Central obliga les juntes de zona a resoldre totes les al·legacions abans de diumenge

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Central obliga les juntes de zona a resoldre totes les al·legacions abans de diumenge, el dia de la votació, però a hores d'ara hi ha milers de recursos encara per contestar als membres de les meses que no volen ser-hi diumenge.

Però moltes persones que han presentat al·legacions a la Junta Electoral de Zona de Barcelona podrien no obtenir resposta abans del 14 de febrer i, per tant, hauran d'anar al col·legi electoral.

Aquesta junta --que comprèn els municipis de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs-- ha rebut unes 10.500 al·legacions i calculen que, fins ahir, n'haurien resolt entre un 60% i un 70%. Això és una de cada quatre persones cridades a formar una mesa. Admeten que aquesta allau excepcional impossibilita valorar-les totes.

El conjunt de juntes electorals de zona han rebut, fins divendres al vespre, gairebé 34.000 al·legacions de membres de meses electorals del 14F. Les juntes electorals han admès un 64% de les al·legacions presentades, 21.177.

Fins al mateix dia de les votacions les juntes electorals poden continuar rebent i tramitant al·legacions de persones que demanen no acudir a la constitució de les meses. Les juntes de zona encara tenen 3.700 ciutadans sense resposta. Els jutges avisen que qui no ha rebut resposta té l'obligació de presentar-s'hi. 


Si no hi ha resposta, cal presentar-se al col·legi electoral

Una resolució de l'ens emesa aquest divendres estableix que si abans de la data de votació qui hagi demanat que se l'excusi no ha obtingut cap resposta, es considerarà com una negativa a l'al·legació. Ho ha explicat també a TV3 Santiago García, president de la Junta Electoral de Barcelona:

"No es pot calcular, però no li menteixo si li dic que n'hi ha unes 3.000 sobre la taula. En aquest cas, si no s'obté cap resposta, és silenci administratiu negatiu. Equival a considerar que s'ha desestimat l'excusa i roman l'obligació d'acudir a la mesa."


La Junta reconeix que la complexitat d'aquesta situació obligarà a prendre decisions individuals al mateix col·legi electoral. Això obre la possibilitat, diuen, d'haver d'anar al local, però finalment no haver de seure en una mesa si, per exemple, algú és més gran de 65 anys.

"Soc major de 65 anys, ho he al·legat com a excusa, no se m'ha dit res, i sóc aquí perquè haig de venir, però em veig obligat a repetir que tinc excusa... En aquest cas caldria valorar-ho sobre la marxa", il·lustra amb un exemple García.

Davant la possibilitat que hi hagi problemes per omplir les meses si hi ha un nombre massa elevat de persones que en queden eximides, es preveu que alguns suplents puguin ser cridats a meses d'altres col·legis fins a les 10 del matí. Tot i que fa pocs dies el govern va assegurar que el 99% de les meses ja tenen prou membres confirmats per constituir-se.

Mentrestant, es continuen fent proves d'antígens voluntàries a les persones designades a les meses. Dissabte serà l'últim dia per fer-se-les.

El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, va donar per fet que als presidents i vocals de les meses també se'ls farien tests.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut