L'antic xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, ha entrat i sortit amb un casc que li tapava la cara (EFE / David Fernández)
L'antic xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, ha entrat i sortit amb un casc que li tapava la cara (EFE / David Fernández)

El xofer de Bárcenas compareix davant del jutge en una declaració secreta

Amb aquesta declaració, Sergio Ríos volia aportar nous detalls de la trama d'espionatge contra l'extresorer del PP

AgènciesActualitzat

Sergio Ríos, que va fer de xofer de l'extresorer del PP Luis Bárcenas i va ser captat com a confident en l'anomenada operació Kitchen, ha comparegut aquest dimecres a petició pròpia davant del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón per ampliar les explicacions que ja ha donat en anteriors declaracions com a investigat.

L'antic xofer ha comparegut durant una hora i mitja, sota secret i sense citar la resta de parts personades. Alguns advocats s'han molestat pel fet que el jutge li hagi pres declaració en una subpeça secreta de la Kitchen, impedint la presència de les parts, excepte la Fiscalia i l'advocat defensor.

Ríos va sol·licitar per escrit a finals d'octubre tornar a seure davant del titular del jutjat central d'instrucció número 6 amb la intenció d'oferir més detalls sobre l'operatiu parapolicial organitzat l'any 2013 i finançat amb fons reservats, amb l'objectiu de sostreure informació sensible que Bárcenas guardava del PP, i evitar així que arribés a l'Audiència Nacional.

 

Entrada i sortida amb un casc tapant-li la cara

Ríos ha arribat a l'Audiència Nacional tres quarts d'hora abans del previst i amb un casc de moto cobrint-li la cara. Ha aprofitat un dels passejos del parc, l'accés del qual normalment està tancat, per esquivar la premsa que hi havia davant la sala de vistes i entrar d'incògnit.

A la sortida sí que ha passat davant les càmeres, acompanyat del seu advocat, Francisco Granados, però altra vegada amb el casc que impedia que se l'identifiqués. Tant ell com l'advocat han rebutjat fer cap valoració de la compareixença.

 

Dilluns passat, a més del cap de seguiment i vigilàncies de la Unitat d'Afers Interns, recentment imputat, i l'agent que va dur a terme la vigilància, va testificar el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos pel seu suposat coneixement de l'ús dels fons reservats, ja que ell va ser el director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat quan van succeir els fets continguts en el sumari de la Kitchen.

 

Operació a compte dels fons reservats

Segons la documentació recollida fins ara a la causa i els rebuts trobats en l'escorcoll del domicili del comissari jubilat i en presó preventiva José Manuel Villarejo, el xofer de Bárcenas hauria cobrat uns 2.000 euros mensuals pels seus serveis de confident.

A més, l'excap de la Unitat Central de Suport Operatiu, Enrique García Castaño, va admetre en la seva declaració com a investigat que va rebre fons reservats per comprar a Ríos una pistola per 700 euros.

El coronel Pérez de los Cobos va assegurar davant del jutge que desconeixia a quines operacions i confidents anaven destinats els fons reservats, ja que la seva tasca era només de control comptable.

En anteriors declaracions, qui va ser xofer de Luis Bárcenas ha afirmat que parlava amb Villarejo, a qui va anomenar "el cuiner", perquè el va contactar el 2013 perquè espiés i robés documents al matrimoni Bárcenas.

 

Els SMS de Fernández Díaz i el seu número dos

Es dona la circumstància que el seu nom va tornar a sortir a la llum en les declaracions com a investigats de qui va ser ministre de l'Interior en temps de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz, i el seu número dos, Francisco Martínez, i en l'acarament entre tots dos.

L'exministre nega haver sol·licitat informació sobre Ríos a qui va ser el seu número dos, mentre que aquest sosté que la sol·licitud és certa, cosa que intenta demostrar amb us missatges de text que va protocol·litzar davant de notari i que va aportar a la causa.

A més, l'octubre passat, agents de la Policia Nacional van intervenir a Ríos telèfons mòbils i un "pendrive" en el marc d'aquesta causa, segons informen a Europa Press fonts de la investigació.

ARXIVAT A:
José Manuel Villarejo
Anar al contingut