El conseller d'Acció Exterior i Transparència, Bernat Solé, durant el ple del 4 de juny del 2020
El conseller d'Acció Exterior i Transparència, Bernat Solé, durant el ple del 4 de juny del 2020 (Job Vermeulen / Parlament)

El TSJ jutjarà el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, per desobediència l'1-O

La fiscalia li demana un any i mig d'inhabilitació per permetre i col·laborar en la votació del referèndum quan era alcalde d'Agramunt

RedaccióActualitzat

El conseller d'Exteriors, Bernat Solé, anirà a judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Just dos mesos després d'haver accedit al càrrec, el tribunal ha obert judici oral contra ell per l'1 d'Octubre, quan aleshores era alcalde d'Agramunt. Se l'acusa d'un presumpte delicte de desobediència i la Fiscalia li demana la inhabilitació d'un any i mig per càrrec públic i una multa de 24.000 euros per permetre i col·laborar en la votació del referèndum. 

Al març, la sala civil i penal ja va rebutjar l'últim recurs possible i ara, després de la represa dels terminis processals, ha decidit obrir el judici oral. En la seva interlocutòria, el TSJC recorda que el 7 de setembre del 2017 Solé va promulgar un decret d'alcaldia donant ple suport al referèndum, després que el Parlament aprovés la seva convocatòria.

La Delegació del Govern espanyol a Catalunya va advertir a tots els alcaldes que havien d'intentar impedir la votació, arran de la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional, advertiment que Solé va rebre el 12 de setembre. Però el 25 de setembre va participar en un acte a favor del referèndum organitzat en un casal municipal i va dir que l'1 d'octubre calia anar a votar per defensar el dret de vot, declaracions que es van recollir a la revista municipal d'Agramunt.

El mateix 1-O. Solé va cedir una escola municipal per poder votar. Segons la interlocutòria, Solè també va ser part activa de la votació permetent amagar diversos cops les urnes perquè no les trobés la Guàrdia Civil. També va proposar acabar la votació una hora abans del previst.

Ara, la defensa té deu dies per presentar l'escrit d'oposició al de la fiscalia.


Buch i Escolà, citats

El Tribunal Superior de Justícia també ha citat com a investigats el conseller d'Interior, Miquel Buch, i el sergent dels Mossos, Lluís Escolà. Tots dos hauran de declarar com a investigats el 16 i el 18 de juny pel servei d'escorta al president Carles Puigdemont fora de l'estat espanyol.

El cas s'origina per la querella que va presentar la Fiscalia després de la denúncia de Ciutadans per presumpte delicte de prevaricació i malversació.


Concentració unitària de l'independentisme

Coincidit amb aquestes dues decisions judicials, avui, l'independentisme s'ha concentrat davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. per demanar la llibertat dels presos polítics. Òmnium , l'ANC i els partits independentistes han recordat que ja fa un any, l'ONU va emetre el primer dictamen sobre detencions arbitràries i violació de drets fonamentals. Un informe que, a més de l'alliberament, demanava una compensació econòmica per als líders empresonats. Però diuen que el govern de Pedro Sánchez no ha fet res.

 

Una vintena de persones s'han concentrat durant uns quinze minuts davant l'edifici amb pancartes on es llegia missatges com "El referèndum d'autodeterminació és permès per la legislació espanyola", "L'Estat ignora i incompleix el dictamen de l'ONU" o "L'Estat no ha imputat els responsables de les vulneracions de drets".

ARXIVAT A:
Procés catalàTSJC
Anar al contingut