El tiranosaure rex caminava a la mateixa velocitat que els humans, segons un nou estudi

El tiranosaure rex caminava a la mateixa velocitat que els humans, segons un nou estudi

La cua actuava com a contrapès i la velocitat òptima per passejar era de 4,6 km/h

Sílvia MateuActualitzat

El tiranosaure rex, el més gran dels dinosaures carnívors, caminava més lent del que es pensava fins ara. La imatge que ens han deixat pel·lícules com "Parc Juràssic" sembla que no es correspon gaire amb la realitat, segons un estudi de la Universitat Lliure d'Amsterdam.

La recerca, publicada a la revista Royal Society Open Science, conclou que aquests animals es movien com a molt a la velocitat dels humans, calculada en uns 4,6 quilòmetres per hora.

La clau és la cua

Els estudis anteriors es fixaven bàsicament en les cames dels dinosaures, però ignoraven la cua, explica Pasha van Bijlert, autor del treball i estudiant d'un màster de Ciències del Moviment de la universitat holandesa:

"El caminar dels dinosaures va ser únic per la seva cua. No hi ha cap animal viu que hagi utilitzat la cua de la mateixa manera."

 

L'article científic explica que l'enorme cua dels tiranosaures rex, que pesava uns mil quilos, els era molt útil per aprofitar més bé l'energia durant la marxa perquè es balancejava amunt i avall a cada pas, fent de contrapès.

 

D'una manera semblant al coll dels humans, la cua es bellugava amb vèrtebres. "Es pot comparar amb un pont penjant, amb una tona de múscul", explica Van Bijlert.

A partir d'això s'ha pogut calcular que els 4,6 quilòmetres per hora serien la velocitat òptima per caminar. "Es pot veure que si tinc un ritme equivocat, costa molt d'esforç amb molt pocs resultats, mentre que si trio el ritme correcte, tinc molts moviments per molt poc esforç."

Esquelet i músculs

Tot això s'ha calculat amb estudis tridimensionals d'ordinador de la TRIX, a partir de l'esquelet de dinosaure exposat al Museu de Ciències Naturals d'Amsterdam. És el més ben conservat del món d'aquest animal, que feia 12 metres de llarg, i també va estar exposat durant uns mesos al Cosmocaixa de Barcelona.

L'esquelet que s'ha utilitzat com a base per calcular la velocitat  (ACN)

Al model tridimensional de l'esquelet hi han afegit reconstruccions computeritzades de músculs i lligaments i han fet un càlcul de la velocitat a la qual es podia moure.

Tot i això, els investigadors remarquen que molt probablement aquesta seria la velocitat mitjana d'aquests dinosaures i que caldran nous estudis per determinar la velocitat màxima que podien aconseguir.

Anar al contingut