Els presos electes demanen la llibertat provisional per fer de diputats i senadors
Els presos electes demanen la llibertat provisional per fer de diputats i senadors
Madrid

El Suprem autoritza els presos a prendre possessió però rebutja suspendre el judici

Els diputats Oriol Junqueras, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull, i el senador Raül Romeva prendran possessió dimarts 21 de maig

Actualitzat

El Tribunal Suprem rebutja suspendre el judici i que s'hagi de demanar un suplicatori a les Corts per continuar el judici del procés. I autoritza la sortida dels líders independentistes presos per prendre possessió dels càrrecs de diputats i senador al Congrés i el Senat, el pròxim dimarts 21 de maig.

Oriol Junqueras, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull, que van ser elegits diputats, i Raül Romeva com a senador, a les eleccions del passat 28 d'abril, podran recollir l'acta, que és un acte preví a la constitució de la cambra.

 

Auto Suplicatorio y Salida 21 Mayo by Judith Casaprima Sagués on Scribd


Oposició de la Fiscalia

La Fiscalia del Suprem es va oposar tant a posar en llibertat els cinc líders independentistes per poder recollir les seves actes i per poder exercir les seves responsabilitats polítiques com a diputats i senador, com a sol·licitar un permís formal a les Corts per continuar amb el judici.

La Fiscalia considerava que com que el judici oral ja s'ha iniciat, - i massa avançat-, no té sentit demanar permís a les Corts per fer-ho ara. Tampoc accepta la suspensió del judici per la condició d'aforats que els dona ser diputats i senador perquè la situació judicial és prèvia. La Fiscalia entén també que els drets polítics dels presos independentistes s'han respectat permeten-los concórrer a les eleccions. I que ja havien de tenir en compte la seva situació en fer-ho.

La Fiscalia també s'hi oposa perquè, més que mai, si algun d'ells fugís el judici seria nul.

 

Dret a exercir el càrrec

Els advocats dels 5 diputats i senador sostenen que tenen dret a exercir com a representants polítics i si no se'ls permet també es vulnera el dret del electors a la seva representació.

Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva, va explicar al programa "FAQs" de TV3 que confiava que Tribunal Suprem els deixaria anar a recollir l'acta i ser presents al Congrés o al Senat quan es constitueixin les Corts Generals el dia 21 de maig. Però no estava tan segur que els deixés continuar treballant als seus escons.

 

Els advocats Andreu Van den Eynde, de Junqueras i Romeva, i Jordi Pina defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, van presentar la petició.

ARXIVAT A:
Eleccions 28ATribunal Suprem Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut