El líder del Sinn Féin, Gerry Adams, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
El líder del Sinn Féin, Gerry Adams, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Dublín

El Sinn Féin insta el govern espanyol a aprofitar l'oportunitat que representa el comunicat d'ETA

El Sinn Féin, l'antic braç polític de l'IRA, ha instat el govern espanyol a aprofitar l'oportunitat que, en la seva opinió, representa l'alto el foc permanent i verificable anunciat aquest dilluns per ETA. El seu president, Gerry Adams, s'ha mostrat optimista davant l'anunci de la banda terrorista basca i ha esperonat l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero a fer servir aquest comunicat com un nou començament de les "relacions entre el poble basc i l'estat espanyol".

Actualitzat
Gerry Adams recorda que "al setembre de l'any passat, ETA va expressar el seu desig de perseguir la independència basca a través de mitjans pacífics i democràtics. Aquesta va ser una declaració significativa. Després del comunicat de la banda, el Sinn Féin considera que "ara és vital que el govern espanyol respongui de manera positiva i aprofiti l'oportunitat d'avançar en el procés de pau".

Brian Currin també és optimista

L'advocat sud-africà Brian Currin, participant en la declaració de Brussel·les, veu l'anunci d'ETA com una resposta "positiva" a la petició d'alto el foc que se'ls va fer. Currin ha fet aquestes declaracions de manera individual. Ell i la resta de participants en la mediació, entre els quals diversos premis Nobel, estan consensuant una resposta conjunta que traslladaran a la banda terrorista.

L'advocat ha tret importància al fet que ETA no s'hagi compromès a una treva "unilateral" i ha insistit que la treva en si mateixa ja és "unilateral. Segons la seva interpretació, la banda "es compromet" a aturar "qualsevol acte relacionat amb la violència", inclosa l'extorsió d'empresaris.

A més, Brian Currin entén que el comunicat "no imposa condicions" per negociar amb el govern espanyol sinó que planteja que "les seves expectatives" impliquen la possibilitat de negociar l'autodeterminació del poble basc i la seva eventual independència".

Sobre la participació de l'esquerra abertzale a les pròximes eleccions municipals, Currin ha evitat pronunciar-se fins a conèixer els estatuts de la nova formació.

Brian Currin va ser un dels mediadors internacionals que es va reunir amb ETA. D'aquella trobada en va sortir la Declaració de Brussel·les, on es demanava a la banda terrorista que declarés un alto al foc "unilateral, permanent i verificable". Si es produís, recomanen al govern espanyol que hi respongués amb un nou procés de diàleg.
Anar al contingut