Un conductor protesta contra els peatges.
Un conductor protesta contra els peatges.
Barcelona

El síndic demana a Interior i a Trànsit que arxivin totes les denúncies del "No vull pagar"

Ribó ha demanat que prescriguin totes les denúncies pendents, aquelles que no tinguin resolució i les que no tinguin proves que les avalin. La campanya va començar l'1 de maig de l'any passat i des d'aleshores, el síndic ha rebut 478 queixes de persones a qui el Servei Català de Trànsit ha tramitat les denúncies contra ells.

RedaccióActualitzat
El síndic de greuges ha demanat a Interior i a Trànsit que arxivin totes les denúncies contra les persones que han seguit la campanya "No vull pagar". Aquesta iniciativa popular de no pagar els peatges va començar l'1 de maig de l'any passat i, des d'aleshores, el síndic ha rebut 478 queixes de persones a qui el Servei Català de Trànsit ha tramitat les denúncies contra ells.

Arran dels primers casos, la Sindicatura de Greuges va obrir una actuació d'ofici per analitzar si l'administració tramitava les denúncies amb plena garantia dels drets dels afectats. Ara, el síndic ha fet una resolució en què demana que prescriguin totes les denúncies que encara estan pendents de tramitació i també les que ja s'hagin iniciat però en què no hi hagi resolució. Pel que fa a les altres denúncies, la Sindicatura de Greuges vol que s'arxivin si l'administració no disposa de testimonis o fotografies que avalin que la persona no va pagar el peatge.

"La percepció d'estar davant d'una discriminació inacceptable és el que pot explicar els actes de protesta i desobediència", ha assegurat Rafael Ribó, que ha recordat que a Catalunya més del 65% de les vies ràpides són de pagament, mentre que en el conjunt de l'Estat no representen més del 20%. En la mateixa línia, la comunitat catalana suporta el 50% dels peatges de tot l'Estat quan només té el 10% de les vies ràpides que hi ha.

El síndic també conclou que quan l'usuari no paga el peatge incompleix el contracte amb la concessionària de l'autopista, per la qual cosa si l'entitat volgués fer complir el contracte ho hauria de fer a través d'una demanda civil contra l'usuari. Segons el síndic, a més, les denúncies contra els vehicles que suposadament van cometre la infracció les van fer els treballadors de les concessionàries de les diferents autopistes i la xifra ja s'acosta a les 100.000 denúncies.

Trànsit assegura, per la seva part, que no li consta cap denúncia dels Mossos per haver-se reprès la marxa sense pagar, però, en canvi, si que n'haurien posat 24 "per comportar-se de manera que s'entorpeix indegudament la circulació".

El síndic, finalment, ha recordat que en el cas d'infraccions lleus, com l'impagament de peatges, el termini de prescripció és de tres mesos, segons l'article 92.1 de la llei de seguretat viària.
Anar al contingut