Un dels tapissos desplegats a la plaça Sant Jaume de Barcelona (ACN)
Un dels tapissos desplegats a la plaça Sant Jaume de Barcelona (ACN)

El repte de la sida: com frenar l'envelliment prematur de les persones amb VIH

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte es commemora el Dia Mundial de la Sida, per lluitar contra la malaltia i donar suport als que la tenen. A la plaça de Sant Jaume de Barcelona s'ha format un llaç humà i s'ha llegit un manifest.

El Comitè Primer de Desembre denuncia que no s'ha implantat el pacte social contra la discriminació de les persones amb VIH, aprovat fa quatre anys al Parlament de Catalunya. Reclama a la Generalitat el finançament que garanteixi la continuïtat dels programes d'atenció. Aquest any posa l'èmfasi en les persones que fa molts anys que van contraure el VIH.

En països del nostre entorn, al voltant d'un 20% de les persones que són diagnosticades per primera vegada superen els 50 anys. I, en el conjunt dels malalts amb el virus de la sida, la meitat també tenen aquesta edat.

El 1983 es va identificar el retrovirus causant de la sida

Fa 35 anys que es va publicar a la revista "Science" l'article en què s'identificava que l'agent causant de la sida era un retrovirus. Ja fa temps que la malaltia s'ha convertit en crònica gràcies a la teràpia antiretroviral. Però això ha portat a una situació inesperada: l'envelliment prematur de les persones amb VIH.

L'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida investiguen les conseqüències d'envellir sent portador del VIH. Han vist que el virus causa un envelliment prematur del sistema immunitari de cinc anys. També incrementa el risc de tenir patologies cardiovasculars, osteoporosi i problemes renals, entre d'altres. Per culpa d'un sistema immunitari que no ha parat de treballar, com explica Julià Blanco, investigador IGTP a IrsiCaixa:

"El sistema immunitari, com qualsevol altre òrgan, envelleix amb el temps. I en les persones amb VIH aquest procés, conegut com immunosenescència, és prematur perquè la seva immunitat ha estat permanentment activada, treballant, a causa de la presència d'una infecció crònica."

El grup de Blanco treballa actualment per determinar de manera més precisa el nivell d'envelliment prematur. Ho fan mesurant la longitud dels telòmers en les cèl·lules immunitàries de les persones amb VIH.

Els portadors del VIH també tenen una inflamació crònica de l'organisme, explica la doctora Eugènia Negredo, metgessa i cap de la línia d'Envelliment i Complicacions associades al VIH de la Fundació Lluita contra la Sida:

"Creiem que aquest envelliment precoç o més accentuat ve donat per una inflamació crònica, que provoca una infecció crònica com totes les malalties cròniques, i per una exposició a medicaments durant molts anys. Per tant, ara s'està intentant disminuir aquesta inflamació."

Ara fan un estudi per comprovar si l'administració d'estatines, el fàrmac que s'administra contra el colesterol elevat, pot reduir els nivells d'inflamació i frenar l'envelliment del sistema immunitari.

La Fundació Lluita contra la Sida ja té seleccionats una vintena de pacients que provaran l'eficàcia del fàrmac. Es tracta d'un estudi mundial en què també participen hospitals catalans com el Clínic i Bellvitge, entre altres. El fàrmac es testarà en 6.000 pacients durant 5 anys per saber si serveix per parar l'envelliment prematur.

ARXIVAT A:
Sida
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut