Un detractor del Brexit protesta a Downing Street. Reuters
Londres

El Regne Unit participarà a les eleccions europees després del fracàs del Brexit

El govern reconeix que no hi ha marge perquè el Parlament ratifiqui l'acord del Brexit i anirà a les eleccions europees el 23 maig

RedaccióActualitzat

A només tres setmanes de les eleccions europees, el govern britànic ha confirmat que el Regne Unit participarà als comicis el 23 de maig, tres dies abans que aquí. Ho ha anunciat el número dos de l'executiu, David Lidington, després que l'equip de la primera ministra, Theresa May, constatés que no queda temps suficient perquè el Parlament de Westminster ratifiqui l'acord de Brexit:

 

"Lamentablement, donat el poc temps que queda,  no serà possible acabar el procés abans de la data legalment prevista per a les eleccions parlamentàries europees."


Sense un acord aprovat a temps, la participació del Regne Unit a les eleccions era inevitable legalment, però no ha estat fins aquest dimarts que s'ha confirmat la participació.

 

David Lidington, portaveu del govern britànic

 

Els britànics hauran d'elegir els 73 diputats que els representaran al Parlament europeu fins que es materialitzi la ruptura amb la Unió europea, prevista segons l'última pròrroga per al 31 d'octubre.

 

Els conservadors no han presentat encara la seva campanya per concórrer a les eleccions europees perquè la seva prioritat era ratificar l'acord de sortida de la Unió i esquivar les eleccions. Altres partits ja han llençat les seves campanyes, com és el cas dels liberal demòcrates, que van guanyar les eleccions locals angleses de la setmana passada, o el partit Change UK, contrari al Brexit.

 

Segons alguns experts, la votació del 23 de maig servirà per calibrar la posició dels electors davant el Brexit. El grup investigador "The UK in a changing Europe" calcula que els detractors de la sortida de la UE rebran el 52 per cent dels vots i els partidaris d'un Brexit dur només el 47 per cent.

 

Un calendari electoral a mida

Tampoc en això els europeus es posen d'acord. Les eleccions al Parlament Europeu es celebraran al Regne Unit el dijous  23 de maig, coincidint amb Holanda. Divendres votarà Irlanda, dissabte ho farà Letònia, República Txeca i Eslovàquia, mentre que el diumenge serà el torn de la resta de països membre, entre els quals Espanya.

 

Jean-Claude Juncker entona a Brussel·les un "mea culpa" pel Brexit

 

Juncker reconeix els seus errors

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, admet que un dels principals errors del seu mandat ha estat no fer campanya contra el Brexit i fer massa cas a David Cameron, que li va demanar mantenir-se al marge del referèndum:

 

"Va ser un error no intervenir ni interferir, perquè hauríem estat els únics a destruir les mentides que van circular. Vaig fer malament de callar en un moment important."

 

A punt de deixar el seu càrrec, el president de la Comissió Europea ha fet balanç aquest dimarts del seu mandat i ha repassat el que considera els seus èxits i fracassos. Juncker abandonarà la presidència de la comissió, previsiblement al novembre, si es compleix el calendari postelectoral d'aquest maig.   

 

ARXIVAT A:
BrexitEleccions europees 26MTheresa May
Anar al contingut