La presidenta de Junts, Laura Borràs, en un acte de Junts (Europa Press)
La presidenta de Junts, Laura Borràs, en un acte de Junts (Europa Press)

El principal acusat en el cas contra Laura Borràs negocia amb la Fiscalia per inculpar-la

L'informàtic Isaías Herrero, a qui Borràs hauria afavorit amb contractes de la Institució de les Lletres Catalanes, ultima un pacte per a una rebaixa de condemna a canvi d'inculpar la líder de Junts

RedaccióActualitzat

A pocs dies de l'inici del judici contra Laura Borràs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la situació podria complicar-se per a la presidenta de Junts.

Segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat TV3, un dels principals encausats, Isaías Herrero, està negociant amb la Fiscalia una rebaixa de la condemna que el salvi d'entrar a presó a canvi d'inculpar Borràs.

Herrero és un informàtic que va treballar per la Institució de les Lletres Catalanes quan la presidia Borràs. Segons el relat de la Fiscalia, la presidenta de Junts l'hauria afavorit adjudicant-li de forma irregular 18 contractes menors per un valor total de més de 330.000 euros entre el març del 2013 i el febrer del 2017.

Borràs coneixia Herrero per una relació professional prèvia a la Universitat de Barcelona, on tots dos formaven part del grup de recerca en estudis literaris i tecnologia digital Hermeneia.

En l'escrit d'acusació, el ministeri públic demana sis anys de presó per a Isaías Herrero, els mateixos que per a Laura Borràs. A més, l'expresidenta del Parlament s'enfronta també a una petició de 21 anys d'inhabilitació i una multa de 144.000 euros.

Herrero va ser condemnat per tràfic de drogues en un altre cas i va aconseguir una reducció de condemna pactant amb la Fiscalia. Se li va communtar la pena a canvi que fes un tractament de desintoxicació i amb la condició que no tornés a delinquir durant el temps de suspensió.

Com que els fets que se li imputen com a beneficiari dels contractes presumptament irregulars són previs a la suspensió per tràfic de drogues, també podria esquivar la presó en cas de ser condemnat a menys de dos anys.

A canvi de rebre una pena mínima, Herrero testificaria que s'hauria limitat a seguir les instruccions de Borràs a l'hora de facturar els contractes.

Borràs, aquest diumenge a la Fira de la Candelera de Molins de Rei
Borràs, aquest diumenge a la Fira de la Candelera de Molins de Rei (EFE / Quique García)

L'origen de la investigació a Borràs

Precisament, els antecedents d'Herrero estan en l'origen de la investigació sobre Borràs. En el marc d'una investigació per tràfic de drogues i falsificació de moneda, els Mossos d'Esquadra van punxar el telèfon de l'enginyer informàtic i van interceptar una conversa en què feia referència a "uns 'trapis'" que facturava amb Borràs.

Segons la fiscalia, aquests "trapis" són els contractes presumptament adjudicats a dit. Un seguit de correus electrònics intercanviats entre Borràs i Herrero haurien deixat al descobert la facturació de diverses feines per part de l'nformàtic que superaven els 330.000 euros.

La Fiscalia considera que aquests contractes es van fraccionar de manera irregular per esquivar la convocatòria d'un concurs públic i que l'aleshores directora de la ILC hauria abusat de les seves funcions i vulnerat els principis de transparència. En els correus intervinguts, Borràs donava instruccions perquè els pressupostos no superessin els 18.000 euros i fossin presentats amb noms diferents per simular que hi havia competència.

Borràs ha negat sempre les acusacions i considera que en l'origen del cas hi ha motivacions polítiques per la seva militància independentista. A més, la defensa demanarà que els correus electrònics es desestimin com a prova amb l'argument que es van obtenir de forma fraudulenta.

L'advocat de Borràs, Gonzalo Boye, creu que els missatges estan manipulats. Per demostrar-ho, ha contractat el pèrit informàtic Luis Enrique Hellín, antic militant del partit d'extrema dreta Fuerza Nueva que va ser condemnat pel segrest, tortura i assassinat de la militant comunista Yolanda González. 

La Fiscalia no imputa a Borràs ni malversació de fons públics ni frau administratiu, uns delictes que sí que veia el jutge instructor i que haurien fet augmentar la petició de penes.

Borràs, durant un ple quan era presidenta del Parlament
Borràs, durant un ple quan era presidenta del Parlament (Europa Press / David Zorrakino)

Segon acusat que negocia amb la Fiscalia

En cas que Herrero arribés a un acord amb el ministeri públic, seria el segon investigat que pacta amb la Fiscalia una declaració per incriminar Borràs, després que el mes de juny passat ho fes el tècnic de la Institució de les Lletres Catalanes Roger E., a qui es va acabar exculpant.

Roger E. es va negar a declarar quan va ser citat com a investigat, però el mes de maig passat va demanar declarar voluntàriament davant del jutge instructor del TSJC.

En aquesta compareixença va lliurar al magistrat dos àudios que suposadament incriminen Borràs. En un d'ells, l'aleshores directora de l'ILC li demanava que li enviés tots els contractes adjudicats a Herrero, l'endemà que fos detingut pels Mossos d'Esquadra.

També va presentar un escrit en què sol·licitava al jutge que arxivés la causa contra ell, en el qual va afegir que Borràs havia ordenat mantenir la contractació menor a la ILC quan la Intervenció General ja l'havia avisat de l'abús d'aquesta figura i li havia recomanat que utilitzés un altre procediment.

Poc després, la Fiscalia va presentar un escrit d'acusació contra Borràs en què demanava el sobreseïment de la causa contra Roger E., que el TSJC va acordar.

De moment, no es té constància que el tercer acusat, Andreu P., que afronta una petició de tres anys de presó per elaborar factures per a Herrero, estigui negociant amb la Fiscalia.

Borràs: "Un judici que no s'hauria de produir"

La presidenta de Junts ha estat entrevistada aquest dimarts al programa "Els matins" de TV3, on ha criticat la decisió d'Esquerra de no acompanyar-la aquest divendres al judici. Per Borràs, és una decisió "coherent amb algú que ja ha fet de jutge". L'expresidenta del Parlament ha qualificat d'"arbitrària i partidista" la posició dels republicans.

A més, Borràs ha insistit que el seu és "un judici que no s'hauria de produir" i ha explicat que se sent com "qualsevol persona a les portes de ser jutjada sense haver comès cap delicte". La líder de Junts ha lamentat que "no hi ha hagut un procediment just", que "no ha tingut garanties" i ha insinuat que no tindrà un judici just.

 

ARXIVAT A:
JudicialLaura BorràsTSJC
Anar al contingut