El jutge obre judici oral contra Borràs i deixa la pilota a la teulada del Parlament

La mesa debatrà dijous el futur polític de la presidenta de la cambra, que anirà a judici acusada de prevaricació i falsedat documental

RedaccióActualitzat

El jutge ha fet el pas: ha comunicat l'obertura de judici oral a Laura Borràs, la presidenta del Parlament de Catalunya, acusada de prevaricació i falsedat documental. Encara no hi posa data, però l'envia a judici. La interlocutòria és ferma i no es pot recórrer. 

Ara, el Parlament té la pilota a la seva teulada. Ha de decidir el futur de Laura Borràs amb la interpretació que es faci del reglament, que apunta que s'ha de suspendre un diputat si se li obre judici oral per corrupció.

La notícia s'ha sabut mentre la mesa estava reunida, en l'última convocatòria ordinària abans de les vacances. Però la presidenta Borràs ha decidit convocar-ne una altra per dijous a les 12 del migdia. Serà allà on es debatrà quins passos seguirà el seu cas políticament.

ERC i la CUP, com el PSC, han anunciat que en aquesta mesa hi demanaran la suspensió de la presidenta, i el xoc entre els socis de govern està servit.

El reglament estableix que, per delictes lligats a la corrupció, se suspendrà el diputat immediatament quan hi hagi acta ferma d'obertura de judici oral, el pas que ara ha fet el jutge en el cas de Borràs.

Aquest article es va introduir al reglament el 2017 a proposta de la CUP amb el suport de Junts pel Sí, que integrava Esquerra i Junts. Borràs, però, considera que vulnera el dret a la presumpció d'innocència i ha demanat revocar-lo


Petició de sis anys de presó i 21 d'inhabilitació

Recordem que la setmana passada la Fiscalia va demanar 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per a la presidenta del Parlament, a qui acusa de delictes de prevaricació i falsedat documental, per, suposadament, haver fragmentat contractes en benefici d'un conegut quan Borràs era la directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

No li imputa --tot i que sí que ho apuntava el jutge instructor-- ni malversació de fons públics ni frau administratiu, uns delictes que haurien fet augmentar considerablement la petició de penes.

Justament a això s'agafava Borràs per assegurar que la causa contra ella perdia força per l'arxivament de dos dels quatre delictes que li imputaven. La presidenta de la cambra, que sempre ha defensat la seva innocència, considera que aquest fet demostra encara més la persecució política a la qual --assegura-- que està sotmesa.

ARXIVAT A:
CorrupcióLaura BorràsParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut