Timor Oriental

El president Xanana Gusmao pren el control de l'exèrcit davant la represa dels aldarulls a Timor Oriental

Com a mesura excepcional, el president timorès, Xanana Gusmao, ha pres el control del minvat exèrcit de Timor Oriental després dels aldarulls dels últims dies que s'han tornat a repetir aquest matí. Tot i la presència dels 2.500 soldats australians com a tropes pacificadores, bandes descontrolades han cremat cotxes i edificis a la capital, Delhi. Fins i tot un grup ha saquejat part de l'arxiu criminal on hi ha emmagatzemats els documents que impliquen els principals imputats indonesis per les massacres comeses el 1999.

Actualitzat

A Timor Oriental, el petit país asiàtic que va aconseguir la independència d'Indonèsia en referèndum fa només set anys, no hi acaba d'arribar la calma. Són només 800.000 habitants, que ocupen la meitat oriental de l'illa de Timor, però han tornat a esclatar amb força les diferències entre els que van defensar la independència i els partidaris de l'annexió a Indonèsia.

Soldats australians patrullen des de fa cinc dies pels carrers intentant restablir l'ordre. No han pogut impedir, però, més incendis i saquejos. Des de fa dies, bandes rivals de joves armats amb matxets atemoreixen la població.

El president Xanana Gusmao, enfrontat al primer ministre Mari Alkatiri, ha anunciat que pren el control de l'exèrcit en un intent de posar fi a la crisi, que va esclatar quan 600 soldats van ser acomiadats de l'exèrcit al març perquè exigien millores laborals.

Fins ara han mort almenys vint persones i milers han hagut d'abandonar les seves cases.

Anar al contingut