Reus / Barcelona

El premi Nobel Harold Pinter arriba per primer cop al teatre públic català amb "Tornar a casa"

L'obra "Tornar a casa", del premi Nobel de Literatura del 2005, Harold Pinter, s'estrena avui a Catalunya, al teatre Fortuny de Reus, abans d'arribar al TNC, del 14 de març al 8 d'abril. El text, que mostra les relacions de poder entre els homes d'una família, està considerat una de les obres fonamentals del dramaturg anglès i no es recomana a menors de 16 anys.

Actualitzat
"Tornar a casa" retrata una situació claustrofòbica a partir d'un fet quotidià, com és el retorn d'un noi i la seva dona a la casa familiar. Teddy és el fill d'una família londinenca que torna a casa, amb la seva dona americana, després d'haver estat sis anys als Estats Units. La presència de la dona és el detonador dels conflictes interns dels altres membres masculins de la família. A partir d'aquí es desenvolupa "Tornar a casa", l'obra del premi Nobel Harold Pinter, que s'estrena aquest dimecres al teatre Fortuny de Reus. L'obra, traduïda per Joaquim Mallafrè, és dura, complexa i descarnada, però la posada en escena només planteja les situacions, sense buscar-hi respostes.

La paraula, i sobretot els silencis, són les armes que s'utilitzen per a la confrontació, que serveix a Pinter per fer un retrat de la família tal com l'entén la nostra societat.

Segons el director, aquesta història -que també té el seu sentit de l'humor- només és apta per a qui està disposat a fer-se preguntes sense resposta, les úniques que, segons ell, avui tenen sentit. La producció és del Centre d'Arts Escèniques de Reus i l'interpreten sis actors, entre els més coneguts dels quals destaquen Francesc Lucchetti i Àurea Márquez, l'única dona del repartiment, que interpreta "Ruth".

Ruth aterra en un món masculí representat per Francesc Lucchetti en el paper de Max, el pare de la saga familiar; Albert Triola en el de Teddy, el marit de Ruth, i Daniel Klamburg en el de Lenny, Santi Pons en el de Sam, i Jacob Torres en el de Joey.

Estrenada per la Royal Shakespeare Company el 3 de juny del 1965 amb la primera dona de Pinter com a protagonista, l'obra és considerada una de les peces essencials de l'obra de Pinter. Després de l'estrena a Reus, a partir del 14 de març es representarà al Teatre Nacional de Catalunya.
Anar al contingut