Alberto Fernández Díaz en una imatge d'arxiu
Alberto Fernández Díaz en una imatge d'arxiu
Barcelona

El PPC demana que la fiscalia intervingui per les declaracions de Tardà

Sis paraules del republicà Joan Tardà estan portant cua: "Visca la República, mort al Borbó". El president del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, demana que la fiscalia intervingui per les paraules de Tardà. El president del Congrés, José Bono, i el del Senat, Javier Rojo, també han recriminat al republicà les seves paraules. Bono l'ha disculpat tot i que li ha retret el "caràcter primari". Per la seva banad, Gaspar Llamazares s'ha mostrat comprensiu i ha demanat que no s'estigmatitzi el diputat republicà. C's ha convidat ERC a deixar els càrrecs públics de les institucions.

Actualitzat
ERC insisteix que les paraules de Tardà s'han mal interpretat però això no pot aturar les reaccions. El president del PP a l'Ajuntament de Barcelona ha exigit que la fiscalia intervingui per les paraules del diputat republicà. Alberto Fernández Díaz considera que el que Tardà va dir és "més propi de Batasuna que d'un partit democràtic" i creu que la fiscalia "hauria d'investigar l'abast de les paraules de Tardà". Fernández Díaz ha afegit que no es pot frivolitzar "en el context actual de violència terrorista".

Els presidents del Congrés i del Senat també han reaccionat, tot i que amb menys virulència. José Bono ha disculpat Tardà, però l'ha advertit que el seu "caràcter primari" no hauria de portar-lo a faltar al respecte al rei. El president del Congrés ha afegit que Tardà va deixar anar un "exabrupte", i ha afegit que creu que "no és una cosa que ell senti, pensi o desitgi".

De la seva banda, el president del Senat, Javier Rojo, ha acusat el diputat republicà d'"irresponsabilitat" i l'ha advertit que "no es poden traslladar aquest tipus de missatges als ciutadans, sobretot quan s'ostenta la responsabilitat de ser un diputat al Congrés".

Més comprensiu ha estat el diputat d'Izquierda Unida Gaspar Llamazares, que creu que Joan Tardà "no tenia voluntat d'insultar". Llamazares reconeix que el republicà ha incorregut en un "excés verbal", però ha afegit que és una fórmula històrica i creu que "no hauria de ser estigmatitzat ni de bon tros perseguit".

Pel que fa a Ciutadans-Partit de la Ciutadania, el portaveu del comitè executiu, Jordi Cañas, ha convidat ERC a deixar els càrrecs públics de les institucions "si no estan d'acord amb l'Estat i el sistema constitucional". En un comunicat, el partit ha lamentat "profundament" que alguns partits polítics "participin activament en actes on es crema i s'enterra el text constitucional".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut