Barcelona

La fiscalia demana un informe als Mossos sobre l'acte en què Tardà va cridar "mori el Borbó"

La fiscalia ha demanat als Mossos d'Esquadra un informe sobre l'acte de les joventuts d'ERC en què Joan Tardà va pronunciar la frase "mori el Borbó". El diputat s'ha defensat dient que només va parafrasejar una dita sobre els fets del 1714, però des del PP ja s'ha demanat la seva dimissió i diversos sectors mediàtics han demanat responsabilitats. Per la seva banda, el conseller Saura ha dit que amb les disculpes de Tardà n'hi ha prou. La polèmica va sorgir durant un acte en què es va cremar un taüt que simbolitzava la Carta Magna i en què el diputat al Congrés va acabar el seu discurs amb la frase: "Visca la República, mori el Borbó".

Actualitzat
La fiscalia ha demanat als Mossos d'Esquadra un informe sobre l'acte de les joventuts d'ERC en què el diputat Joan Tardà va dir "mori el Borbó". ERC ha assegurat que les declaracions del diputat republicà Joan Tardà "visca la República, mori el Borbó" estan "tretes de context", ja que feien referència a una frase "històrica" que es cridava en la guerra de Successió contra Felip V.

Fonts de la fiscalia han dit a TV3 que, quan rebin la informació dels Mossos, valoraran si hi ha indicis per actuar, però que el cas seria competència del Suprem per la condició d'aforat de Tardà, les declaracions del qual han aixecat molta polseguera, malgrat que s'ha explicat a través d'un comunicat.

Tardà, que va fer aquestes declaracions a Barcelona durant un acte en contra de la Constitució organitzat per les joventuts d'ERC, ha assegurat que feia referència "de manera metafòrica" a una "frase cèlebre", i ha afirmat que mai ha desitjat "la mort de cap persona". Tot i això, el PP vol una investigació per establir si hi ha responsabilitats penals. El PSOE, en canvi, ho ha considerat exagerat, però els populars van més enllà i consideren que el PSOE, amb el pacte de govern que hi ha a Catalunya, demostra que és còmplice amb les paraules de Tardà.

Saura troba suficients les disculpes

El govern, que també s'ha manifestat sobre la qüestió, no ha rebut, a hores d'ara, cap notificació de la fiscalia per les declaracions del diputat republicà Joan Tardà que va cridar "mori el Borbó, en un acte d'Esquerra Republicana sobre la Constitució. Ho ha dit el Conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, que avui ha exercit de portaveu, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu.

Saura ha afegit que en Consell de Govern no s'ha parlat de la qüestió, però que les disculpes de Tardà són suficients, i ha donat per tancada la polèmica.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut