Abascal passa per davant de Sánchez i Iglesias, aquest dijous al Congrés
Abascal passa per davant de Sánchez i Iglesias, aquest dijous al Congrés (Reuters / Pablo Blázquez Domínguez)

Vox es queda sol: la moció de censura de l'extrema dreta fracassa, com estava previst

La moció de censura de Vox contra el govern espanyol ha tingut 298 vots en contra i 52 a favor

RedaccióActualitzat

El Congrés va rebutjar aquest dijous al migdia, com ja se sabia, la moció de censura de Vox contra el govern de Pedro Sánchez. Finalment el Partit Popular hi va votar en contra i va endurir la seva postura enfront de l'extrema dreta.

El partit d'extrema dreta només va obtenir el suport dels seus diputats, 52. La resta, 298, hi van votar en contra.

La moció de censura no va servir per fer caure el govern, però sí perquè el PP marqués clarament distàncies amb Vox. El seu líder, Pablo Casado, va aprofitar la seva intervenció al Congrés per escenificar un aparent trencament amb el partit d'extrema dreta. "Fins aquí hem arribat", va dir dirigint-se a Santiago Abascal.

 

Pablo Casado al Congrés dels Diputats (EFE/Mariscal)

 

Tot i això, Santiago Abascal garanteix que, de moment, mantindrà el suport al PP a Andalusia, Madrid i Múrcia: "Et diré una cosa, respectat Pablo: jo no et pagaré amb la mateixa moneda."

La moció de censura presentada per l'extrema dreta de Vox contra el govern de Pedro Sánchez era una moció que ja se sabia que seria fallida. L'última incògnita que quedava, el vot del Partit Popular, va quedar revelada dijous al matí quan el president del PP ja va avançar que hi votarien en contra.

Casado també va dir que la moció era una pèrdua de temps en un moment tan greu com el que es viu a causa de la pandèmia.

Pel líder popular, Vox "no vol canviar el govern, sinó suplantar el PP"; "és l'assegurança de vida de Sánchez per seguir a La Moncloa", i la moció és "una cortina de fum" que retrata, només, "la política de divisió" d'Abascal.

"No a la ruptura, a la polarització que necessita, a una Espanya de trinxeres i a l'antipolítica caïnita destinada a fer que els espanyols s'odiïn." "Diem no a la seva moció perquè diem no a Sánchez", va afirmar el líder del PP.

A la sessió d'aquest dimecres, Pedro Sánchez no va entrar en les provocacions de Vox i sí que va pressionar el PP perquè, justament, votés en contra de la moció.

El líder de l'extrema dreta, Santiago Abascal, va ser molt criticat, sobretot quan va dir que l'actual govern espanyol és pitjor que la dictadura de Franco.

 

Vox es queda sol: la moció de censura de l'extrema dreta fracassa, com estava previst
Sánchez acusa Vox de no tenir cap proposta més enllà de l'odi i l'insult (EFE / Mariscal)

 

Sánchez proposa al PP aturar la reforma del CGPJ

En el transcurs del debat de la moció de censura, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va proposar al PP paralitzar la tramitació de la reforma del sistema d'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per encetar una negociació per pactar-ne la renovació.

Sánchez va criticar al líder de Vox, Santiago Abascal, que amb la moció de censura no oferís cap projecte i es limités a una "expressió de fúria destructiva". El president del govern espanyol va emplaçar els altres partits a "invertir" el signe de la moció de censura i convertir-la en una "oportunitat per construir", i es va dirigir directament al líder dels populars:

"Senyor Casado, renovem el poder judicial, el defensor del poble i el Tribunal Constitucional. Necessitem una entesa."

El PP, però, no canvia la resposta i el número dos del partit, Teodoro García Egea, va insistir a posar com a condició que Podem quedi fora de les negociacions.

ARXIVAT A:
PPPablo CasadoVoxPedro SánchezMoció de censura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut