Abascal, Espinosa de los Monteros i Olona conversen a l'escó durant la intervenció de Sánchez (EFE/Emilio Naranjo)

Sánchez pressiona el PP perquè es desmarqui de Vox en el primer dia de la moció

Pablo Casado no ha aclarit encara si s'abstindran, com reclamen algunes veus del partit, o votaran en contra de la moció

RedaccióActualitzat

Moció de censura, aquest dimecres, al Congrés dels Diputats, presentada per Vox contra Pedro Sánchez.

El president del govern espanyol ha pujat a la tribuna per donar la rèplica a Santiago Abascal, el líder del partit d'extrema dreta, a qui ha acusat d'odiar Espanya "tal com és" i de ser un fals patriota a qui "li sobren la meitat dels compatriotes".

 

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha acusat el govern espanyol de ser un front popular socialcomunista (EFE/Mariscal)


Abascal, en la seva intervenció de dues hores i deu minuts, ha tornat a dir que el govern presidit per Sánchez és el pitjor dels últims 80 anys; pitjor, per tant, que la dictadura franquista.

"En realitat són vostès un front popular socialcomunista en aliança amb separatistes i amb terroristes. Una màfia."


Abascal també ha mostrat el seu suport a Trump i ha llançat crítiques a la Xina, la Unió Europea i l'Organització Mundial de la Salut.

També s'ha referit al procés català, per assegurar que els independentistes mai no aconseguiran trencar Espanya, però que si ho fessin "només aconseguirien crear la república islàmica catalana".

 

Sánchez acusa Vox de no tenir cap proposta més enllà de l'odi i l'insult (EFE/Mariscal)


La primera intervenció per presentar la moció l'ha fet Ignacio Garriga, diputat per Barcelona i que serà el candidat de Vox a la presidència de la Generalitat en les eleccions del 14 de febrer. Ha intervingut durant una hora i mitja per defensar que la moció de censura "és un deure nacional" arran de "la inacció de la resta de formacions polítiques".

Un "deure nacional" que no té cap possibilitat de prosperar perquè no té el suport de cap altre partit i al qual s'ha arribat sense que el Partit Popular hagi resolt la que és gairebé l'única incògnita de la sessió: el sentit final del seu vot.


Abstenció o vot en contra

Pablo Casado, president del PP, assegurava aquest dilluns, després de la reunió de l'executiva, que ni tan sols havien tractat el tema, perquè no els interessava gens.

"No m'interessa gens, és una maniobra parlamentària. El PP no perdrà el temps amb qüestions menors."


Els populars no donaran suport a Abascal, però cal veure si s'abstindran o hi votaran en contra.

També podria passar que la consigna fos votar no, però hi hagués algun vot dissident, com el de l'antiga portaveu del grup parlamentari Cayetana Álvarez de Toledo, partidària de no votar el mateix que els partits en el govern espanyol, el PSOE i Unides Podem.

Aquest matí, en una entrevista a Antena 3, la secretària d'organització del PP, Ana Beltrán, s'ha mostrat convençuda que el partit votarà "amb unitat de criteri", perquè els diputats "són responsables" i saben "què han de fer". També ha argumentat que la moció de censura de Vox no és cap "afer de consciència", com aquells en què el PP permet la llibertat de vot als seus diputats.

Casado i Pastor surten de l'hemicicle seguits de Gamarra i García Egea (EFE/Mariscal)


Sánchez, per la seva banda, ha demanat a Casado que voti en contra per desmarcar-se de l'extrema dreta. Una extrema dreta gràcies a la qual el PP governa en diverses comunitats autònomes i a la ciutat de Madrid.

 

 

Abascal llegeix el nom de totes les víctimes d'ETA

El líder de Vox no s'ha estès especialment en les rèpliques als grups parlamentaris. L'única excepció l'ha fet amb EH-Bildu, a qui ha respost llegint els noms de les 857 persones assassinades per ETA, mentre els diputats de la formació d'extrema dreta l'escoltaven drets, en senyal de respecte.

De manera gens dissimulada, Abascal ha vinculat la formació de l'esquerra abertzale amb el govern de Sánchez:

"Els executors d'aquells crims, els delators que deien a qui calia matar a cada poble, avui són lliures i potser estan asseguts en aquesta tribuna, votant amb aquest govern."

 

Abascal, llegint la llista de noms de les víctimes d'ETA
Abascal, llegint la llista de noms de les víctimes d'ETA (EFE / Emilio Naranjo)

 

La sessió ha estat menys crispada del que es podia pensar, per evitar que es convertís en un espectacle. El debat de la moció de censura continua aquest dijous al matí amb la intervenció de la resta de grups. Posteriorment, es votarà.

ARXIVAT A:
Moció de censuraPSOEPPVoxPedro SánchezSantiago Abascal Ignacio GarrigaPablo Casado
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut