Delgado, durant un acte electoral a Tarragona al novembre
Delgado, durant un acte electoral a Tarragona al novembre

El Poder Judicial avala la candidatura de Dolores Delgado a fiscal general

El ple del CGPJ considera, amb 12 vots a favor i 7 en contra, que la fins fa tres dies ministra de Justícia compleix els requisits per al càrrec de fiscal general

Actualitzat

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha avalat aquest dijous a la tarda Dolores Delgado com a fiscal general.

El ple del CGPJ ha decidit, amb el vot de 12 vocals a favor i el de 7 en contra, que la fins fa tres dies ministra de Justícia compleix els requisits que exigeix la llei per al càrrec.

 

Després d'una reunió de poc més d'una hora, el ple del CGPJ ha avalat la candidatura de l'exministra aprovant l'informe proposat pel president de l'òrgan, Carlos Lesmes, que evitava les paraules "idoneïtat" o "mèrits", habituals en aquest tipus d'informes.

Segons fonts de l'òrgan, hi haurà un vot particular discrepant, al qual s'adheriran diversos vocals, i també hi haurà alguns vots concurrents.

 

La reunió d'aquest dijous del Consell General del Poder Judicial, presidida per Carlos Lesmes
La reunió d'aquest dijous del Consell General del Poder Judicial, presidida per Carlos Lesmes (EFE / Mariscal)

 

D'aquesta manera, Delgado supera el primer tràmit per arribar al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat. L'informe del CGPJ no és vinculant, però sí que és preceptiu. Ara, haurà de comparèixer davant la Comissió de Justícia del Congrés, abans que el Consell de Ministres elevi la proposta al rei Felip VI, que és qui la nomena formalment.

Dels 21 membres que integren el Consell Judicial del Poder Judicial (20 vocals i el president, Carlos Lesmes), 19 han assistit a la reunió, un dels quals, Pilar Sepúlveda, hi ha intervingut per videoconferència, un fet sense precedents.

L'anterior fiscal general, María José Segarra, va obtenir l'aval del Poder Judicial per unanimitat. El seu antecessor, Julián Sánchez Melgar, proposat pel PP, va ser declarat idoni amb només un vot en contra. L'anterior fiscal general proposada pel govern de Mariano Rajoy, Consuelo Madrigal, també va obtenir la unanimitat del ple.

 

Delgado i Juan Carlos Campo, durant la cerimònia de traspàs de la cartera de Justícia
Dolores Delgado i Juan Carlos Campo, durant la cerimònia de traspàs de la cartera de Justícia (EFE / Ballesteros)

 

Renúncia a l'acta de diputada

Aquest mateix dijous, Delgado ha presentat al Congrés dels Diputats la seva renúncia a l'escó, després que aquest dilluns l'executiu de Pedro Sánchez la proposés per a fiscal general.

La seva situació de diputada en exercici i membre del Grup Socialista a la cambra baixa era un dels arguments que al·legaven els crítics amb el seu nomenament.

 

El PP creu que Delgado ha de "rebutjar el nomenament"

Després del ple del CGPJ, el PP considera que l'exministra de Justícia ha de renunciar al càrrec "si li queda alguna dignitat personal i professional" perquè "no hi ha cap precedent d'un nomenament tan qüestionat per la carrera judicial i fiscal".

Els populars creuen que, evitant traslladar la "idoneïtat" en el càrrec i limintar-se a "validar que compleix els requisits formals", els vocals del CGPJ han posat "en dubte la seva imparcialitat per exercir" la funció de fiscal general.

En la mateixa línia s'ha posicionat el número dos del partit, Teodoro García Egea:

 

 


 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialFiscalia General de l'Estat
Anar al contingut