Madrid

El pas inèdit de Dolores Delgado: de ministra de Justícia a fiscal general de l'Estat

Pedro Sánchez la situa al capdavant de la Fiscalia després que durant la campanya donés a entendre que els fiscals depenen del seu govern

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El nou govern presidit per Pedro Sánchez proposarà l'exministra de Justícia, Dolores Delgado, com a nova fiscal general de l'Estat, segons han confirmat fonts del govern espanyol.

Abans d'aquesta confirmació, la notícia l'havia avançada la Cadena SER. Delgado substituirà María José Segarra, que era al càrrec des del juny del 2018.

L'elecció de Delgado es produeix després que, durant la campanya electoral del 10N, Pedro Sánchez suggerís que la Fiscalia depèn del govern, i els fiscals reivindiquessin la seva independència.

Aquest dilluns, el nou ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha promès el càrrec i ha rebut la cartera del departament per part de la futura fiscal general de l'Estat. Delgado ha fet aquesta reflexió:

"Hem treballat amb total entrega i dedicació i ho hem fet com a servidors públics a favor de millorar la justícia. Tenim l'ADN de servei públic."


I el ministre Campo ha remarcat la importància d'arribar a un gran acord social per millorar la justícia:

"Cal vertebrar alguna cosa i els que som aquí ho tenim. I és que el nostre afecte per la justícia ens obri i ens doni la flexibilitat suficient per fer aquest gran acord, que es pot anomenar social, pacte d'estat, m'és igual, però que transcendeixi els equips polítics, les forces polítiques, per portar la millora de la justícia. La justícia emana del poble i hi té molt a dir."

 

Un cas inèdit

El cas de Delgado és el primer en què una persona que ha ocupat el ministeri de Justícia passa a dirigir la Fiscalia General de l'Estat.

És la segona vegada que algú que ha estat ministre fa aquest pas: el primer va ser Javier Moscoso, ministre de Presidència de Felipe González fins al 1986.

Està previst que el nou govern de Sánchez aprovi aquest dimarts la designació de Delgado, en el primer consell de ministres.

 

Pedro Sánchez, dimecres passat, jurant com a president del govern espanyol davant Felip VI (EFE)

"La ministra número 23", segons Casado

La notícia del futur nomenament de Delgado ja ha estat durament criticada pel líder del PP, Pablo Casado, que l'ha qualificat d'"un dels més equivocats dels últims dies".

Segons Casado, el motiu és que "ataca la separació de poders i l'Estat de dret", i ha assegurat irònicament que Delgado serà "la ministra número 23" del govern Sánchez.

El líder del PP ha recordat les paraules de Sánchez sobre la Fiscalia, i ha assegurat que el president del govern "ha perdut definitivament les formes i el pudor". Casado ja ha anunciat que pensa recórrer el nomenament de Delgado.

La nova fiscal en cap haurà de comparèixer davant la comissió de justícia del Congrés i aconseguir un dictamen positiu del Consell General del Poder Judicial abans de ser nomenada per Felip VI.

 

El judici a Trapero, primera prova

Fins ara, i malgrat la sentència del judici del procés, la Fiscalia ha mantingut l'acusació de rebel·lió pels processats en les causes contra el procés independentista català.

Un d'aquests processats és el major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero. El judici oral contra Tarpero començarà la setmana que ve.

Ara caldrà veure si en aquest judici l'acusació de rebel·lió es manté o l'arribada de Delgado al capdavant de la Fiscalia la fa canviar i es rebaixa a sedició.

Fiscal des del 1989


Nascuda el 1962, Dolores Delgado és fiscal des del 1989, quan es va incorporar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on va estar-se fins al 1993.

Després va passar a l'Audiència Nacional, on va treballar a la fiscalia especial antidroga i més tard va ampliar la seva feina a la lluita antiterrorista i, des dels atemptats de Madrid del 2004, al jihadisme.

Llavors se la considerava molt pròxima al jutge Baltasar Garzón. El juny del 2018 es va convertir en la ministra de Justícia del primer govern de Pedro Sánchez, propiciat per la moció de censura a Mariano Rajoy.

Les gravacions de Villarejo

Tres mesos després unes converses gravades per l'excomissari Villarejo i divulgades a la premsa la van comprometre molt.

En les gravacions, fetes el 2009, entre altres afirmacions polèmiques, Delgado es referia al ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska com a "maricó".

Llavors, Pedro Sánchez va donar ple suport a la seva ministra, tot i les múltiples peticions de dimissió i cessament que hi va haver, sobretot des dels partits de dreta.


El judici del procés i Franco

Malgrat això, Delgado va ser reprovada tres vegades al Congrés dels Diputats a proposta del PP, l'última, amb l'argument que seria la responsable que l'Advocacia de l'Estat hagués descartat el delicte de rebel·lió en el judici del procés.

D'altra banda, des del ministeri de Justícia es va encarregar dels tràmits per aconseguir treure la mòmia de Francisco Franco del Valle de los Caídos, i va ser la imatge del govern espanyol quan es va portar a terme.

Dolores Delgado, en un acte en el qual va coincidir amb Manuel Marchena i Pablo Llarena

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut