El pistoler de l'oficina de Securitas demana l'eutanàsia i una de les víctimes s'hi oposa

L'extreballador que va irrompre en una seu de l'empresa a Tarragona té una lesió irreversible a causa d'un enfrontament amb els Mossos després de ferir greument tres treballadors i un agent

RedaccióActualitzat

Una petició d'eutanàsia per part d'un pres preventiu ha plantejat un debat jurídic inèdit, perquè l'advocat d'una de les víctimes reclama que se'l jutgi abans que pugui morir voluntàriament.

El cas va ser força cridaner, i va aparèixer als mitjans: l'acusat és un extreballador de l'empresa Securitas que va ferir greument tres membres de l'empresa i un mosso d'esquadra.

Va passar el 14 de desembre, quan l'home, de 46 anys, va entrar a les oficines de l'empresa de seguretat a Tarragona i va disparar contra dos directius i un treballador, i els va deixar ferits.

Va marxar en cotxe i, en un control muntat pels Mossos a Reus, va disparar i ferir un agent. Va fugir i es va refugiar en una masia de Riudoms, on el van localitzar hores després.

Quan els Mossos van intentar entrar a la masia, els va rebre a trets, els intents de negociar-hi van fracassar i finalment el van detenir després d'un intercanvi de trets en què va quedar ferit.

La masia de Riudoms on es va refugiar l'acusat, al desembre

Lesió medul·lar irreversible

Com a conseqüència de les ferides, va quedar amb una lesió medul·lar irreversible.

El metge de l'hospital penitenciari de Terrassa on està ingressat des del desembre ha iniciat la tramitació de la petició d'eutanàsia, de manera que s'ha posat en marxa el procediment.

Ara la comissió d'experts que ha de valorar el seu cas s'enfronta a una situació que aparentment no estava prevista a la llei que va entrar en vigor fa gairebé un any. 

L'obligació de protegir la vida de l'acusat

L'advocat José Antonio Bitos, de l'acusació particular del mosso ferit, ja ha reclamat al jutjat de Tarragona que porta el cas que aturi "immediatament" el procediment per atorgar l'eutanàsia:

"Ni l'investigat, ni l'hospital de Terrassa ni qualsevol comissió no poden decidir sobre la seva vida quan aquest senyor està encausat en un procediment judicial. No ens trobem en una situació ordinària prevista per la llei."

Segons l'escrit adreçat per Bitos al jutge, aquest "té l'obligació de protegir la vida de l'investigat, i prou", i això en funció dels drets de les víctimes que es jutgin els fets.

Per la seva banda, Albert Palacio, portaveu del sindicat de Mossos USPAC, s'ha expressat en el mateix sentit:

"La seva responsabilitat, l'ha d'assumir; les asseguradores o qui hagi de ser, han de pagar les indemnitzacions a les persones que hagin resultat ferides, i les víctimes han de sentir que se les ha protegit i s'ha fet justícia. A posteriori, que facin el que vulguin."


Drets oposats confrontats

És, per tant, un cas que confronta el dret a morir dignament que està invocant l'acusat amb el dret de les víctimes a una resposta efectiva de la justícia pels seus actes.

Davant la solidesa de les proves, afronta un procediment en què difícilment pot sortir absolt, i una de les poques estratègies de la defensa és al·legar una eximent d'alteració psíquica transitòria.

Però tot això quedaria en no res si el procediment de petició d'eutanàsia prospera i es fa efectiu, cosa que de ben segur seria molt més ràpida que la celebració del judici oral.

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraEutanàsiaJudicialPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut