El paper dels Estats Units en l'últim intent fallit de derrocar Maduro

El secretari d'estat, Mike Pompeo, no ha descartat una acció militar a Veneçuela "si és necessària"

RedaccióActualitzat

La confusió regna encara a Caracas i són molts els que es pregunten què hi han tingut a veure els Estats Units de Donald Trump, en l'últim intent de tombar el règim de Nicolás Maduro.

En plena confusió a Caracas i quan es començava a intuir que la insurrecció de Guaidó no triomfava, el seu representant a Washington sortia amb aquest missatge.

"Veurem més esdeveniments en les pròximes hores i dies. Vull ser molt clar amb la comunitat internacional: això no és un cop militar. És un procés constitucional dirigit pel poble veneçolà sota el lideratge d'un civil, el president interí de Veneçuela Juan Guaidó."

Però passaven les hores i l'exèrcit no movia fitxa. Des de la Casa Blanca, podien sortir amb el cap baix o a intentar sembrar la confusió dins el règim i van optar per la segona possibilitat: van fer córrer la idea, impossible de comprovar, que el ministre de Defensa, el president del Tribunal Suprem i el cap de la guàrdia presidencial s'havien compromès amb l'oposició a canviar de bàndol amb la condició de mantenir el càrrec.

John Bolton, conseller de Seguretat Nacional dels Estats Units (Reuters)

 

"És molt important que figures clau del règim, que han estat parlant amb l'oposició durant tres mesos, facin allò a què es van comprometre per aconseguir un traspàs del poder pacífic."

Acte seguit, Bolton insinuava que si les coses no es mouen més a Caracas és per culpa dels russos i els cubans, per als quals, diu, Maduro només és un titella.

Una versió que després amplia el secretari d'estat assegurant, sense oferir proves, que Moscou va impedir al líder "chavista " fugir amb un avió cap a l'Havana.

Mike Pompeo, secretari d'estat dels EUA:

"Entenem que estava a punt per marxar. Esperem que s'hi repensi i que torni a l'avió."


Els EUA no descarten la intervenció militar​

Mike Pompeo, secretari d'estat dels EUA (Reuters)

 

L'administració nord-americana ja diu que la intervenció militar és una possibilitat. S'hi ha referit el mateix Pompeu, que ha afirmat que "l'acció militar" és "possible" en el cas que sigui "necessària" per contribuir a la transició política a Veneçuela.

Pompeo ho ha dit a la cadena FOX l'endemà de l'aixecament liderat pel líder opositor, Juan Guaidó. En tot cas, el secretari d'estat ha subratllat a l'entrevista que l'objectiu és que hi hagi una transició del poder "pacífica" al país caribeny.

Al mateix temps amenaça Cuba amb un embargament total de l'illa si continua donant suport a Maduro.

Però aquesta matinada, Maduro ha donat per fracassat l'intent de cop d'estat i Guaidó ha fet una crida a ocupar els carrers aquest Primer de Maig.

Mentrestant, el líder opositor Leopoldo López i la seva família estan refugiats a l'ambaixada espanyola.

ARXIVAT A:
VeneçuelaEstats UnitsNicolás Maduro Juan Guaidó
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut