València

El País Valencià demana poder fer tocs de queda locals i torna a tancar l'oci nocturn

El govern de Ximo Puig redueix l'horari de l'hostaleria i limita les reunions per l'onada de contagis entre els joves

RedaccióActualitzat

El govern valencià vol prendre mesures dràstiques per aturar l'onada de Covid que afecta, sobretot, els joves i per això demanarà permís a la justícia per aplicar tocs de queda locals.

L'executiu de Ximo Puig s'adreçarà aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia valencià perquè l'autoritzi a limitar la mobilitat nocturna de la 1 a les 6 de la matinada, de forma "selectiva i acotada", als municipis amb més incidència de Covid. Es calcula que s'aplicaria en una quarantena.

Després de reunir el seu govern, el dirigent socialista ha defensat que cal actuar ara amb contundència per salvar la resta de la temporada turística:

"No tenir una actitud contundent ara ens podria arruïnar els pròxims mesos, per això no fer-ho seria irresponsable."

Puig ha explicat que el govern vol arribar "al límit de les competències" que té per frenar l'escalada de contagis, en ple avenç de la variant delta.

Ximo Puig, en la compareixença per anunciar restriccions contra la Covid
Ximo Puig argumenta que només actuant ara per contenir els brots es podrà salvar la temporada d'estiu (EFE/Ana Escobar)

Aquesta mateixa setmana, Castella i Lleó va plantejar al govern espanyol que recuperés el toc de queda, però la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ho va descartar i va afirmar que hi ha un "ampli ventall" de mesures disponibles per tallar els contagis.


Més restriccions a l'oci nocturn i l'hostaleria

Les altres mesures que aplicarà el govern valencià a partir de la mitjanit de dissabte i fins al 25 de juliol són que es puguin reunir 10 persones com a màxim, tant en l'àmbit públic com privat. També es vol tancar l'oci nocturn, que només podrà funcionar com a bar, i es farà tancar mitja hora abans l'hostaleria (fins a les 00.30 i sense servei des de la mitjanit), es limitarà a deu els comensals a les terrasses i a sis a l'interior, recordant a més que el risc de contagi és 20 vegades superior a dins que a fora.

A banda, es reduirà l'aforament dels espectacles massius, de 4.000 a 3.000 persones a l'exterior i de 3.000 a 2.000 a l'interior. I continuen prohibides les desfilades, cercaviles i festes populars.

Puig ha lamentat "profundament" les conseqüències econòmiques que tenen aquestes mesures i ha anunciat 4,8 milions en ajudes als sectors afectats.

Una altra mesura que busca aturar l'onada és que els botellons estiguin considerats com una falta greu. El ple del Consell d'aquest divendres aprovarà un règim sancionador per evitar les concentracions a l'espai públic per veure alcohol. També es reduirà l'horari de venda d'alcohol, que acabarà a les 8 del vespre, en comptes de les 10 de la nit.

La platja de la Malva-rosa atapeïda de gent el 4 de juliol passat
La platja de la Malva-rosa, força atapeïda de gent el 4 de juliol passat (EFE/Kai Försterling)


"Boom" de contagis entre els joves

Les mesures anunciades responen a l'increment destacat de contagis. Els casos en la franja de 20 a 29 anys s'ha triplicat en 10 dies i, globalment, el País Valencià ha passat d'una incidència de 40 a 260 per 100.000 habitants en un mes, és a dir, que s'ha multiplicat per sis.

Segons la consellera valenciana de Sanitat, Ana Barceló, el 63% dels brots detectats entre el 28 de juny i el 4 de juliol són de persones entre 15 i 34 anys i un 24% en la franja de 35 a 64. I 2 de cada 10 brots sumen entre 10 i 40 casos.

Les reunions amb amics i familiars són l'origen de la gran majoria de contagis, 8 de cada 10.

 

ARXIVAT A:
Toc de quedaPaís ValenciàCoronavirus Covid-19Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut