janquim

El nou web de Badalona resol tràmits i ofereix mapes amb dades públiques per anunciar més transparència a través d'internet

Badalona s'apunta a l'obertura de dades, d'una manera encara tímida però que podria anticipar la intenció de l'equip de govern d'avançar en aquesta direcció.

Actualitzat
Ho fa amb un nou portal web que fins a final d'any conviurà, en fase de proves, amb la referència oficial que la ciutat tenia fins ara a internet. El contrast és notable.

Tràmits en línia

El nou web incorpora la resolució d'uns quants tràmits en línia. De moment no tenen validesa administrativa però aquestes simulacions han de permetre als equips tècnics fer l'última comprovació dels procediments. Quan estigui en funcionament real, a partir del gener, es connectarà a les estructures tecnològiques de l'administració catalana i a tots els seus departaments, com si s'estigués en aquesta xarxa.

La resolució de tràmits té a veure amb una noció que el web deixa de ser un instrument de comunicació des de l'Ajuntament cap als ciutadans per convertir-se, encara a poc a poc, en canal d'anada i tornada, segons que expliquen fonts municipals.

Un dels objectius és reduir les prop de 160.000 visites presencials que reben les oficines de l'administració local. Els tràmits que s'ofereixen en el primer paquet de serveis a través d'internet resolen més del 40% dels motius d'aquests trasllats.

Dades públiques

L'aspecte més renovador, però, és l'inici progressiu d'un procés d'obertura de dades. Al web, s'hi mostren imatges que admeten que experiències com la del govern basc amb Irekia són una font d'inspiració. Pel que fa al caràcter dels serveis i el disseny, les fonts consultades expliquen que s'ha observat diversos serveis públics dels Estats Units, a més de la ciutat de Barcelona i l'administració catalana. Justament, el govern anunciava fa poc la seva decisió d'obrir les dades i la setmana vinent es confirmarà l'acord. Altres institucions, que encara no ho fan públic, han emprès una reflexió semblant.

Al portal badaloní no es dóna pas a les dades públiques en brut sinó que s'apunta una vocació de "govern obert", amb eines ja elaborades, que faciliten l'accés, com a primer pas, a informacions d'interès ciutadà.

Informació urbanística i mapes de civisme

Mitjançant un "geoportal urbanístic", s'han integrat totes les bases de dades urbanístiques de la ciutat i en una sola aplicació s'accedeix a la cartografia i nomenclatura, als plans urbanístics executats o pendents, així com a les àrees afectades per planejaments especials o de rang superior.

També s'ofereixen dades a partir de la unitat de civisme de la Guàrdia Urbana, de manera que les seves actuacions queden reflectides en un mapa. Badalona ja va assajar durant l'estiu la tramesa de missatges sobre l'estat de les platges amb un compte a Twitter.

Ciutadans a la "fase beta"

Tot i això, l'obertura real dependrà de com es posin dades a l'abast de ciutadans i organitzacions perquè les puguin transformar en eines útils d'índole diversa. De moment, els tècnics informàtics són els que accedeixen a les dades, les adapten i processen per convertir-les en visualitzacions com ara mapes o gràfics.

Però el primer pas està fet i s'ha d'afegir en l'avaluació el llançament per part d'una administració d'una etapa de proves. Fer transparent el procés amb una "fase beta", com solen treballar els projectes digitals, es pot considerar també com l'indici d'una actitud nova al consistori. Per completar l'efecte d'aquest període, en què s'assegura que es recolliran les idees i opinions dels ciutadans, s'ha obert un punt específic a les oficines centrals d'atenció per ajudar les persones que ho vulguin a obtenir el seu certificat digital.

En aquesta transformació del web s'ha millorat la indexació, per facilitar les cerques, al mateix web municipal o directament als buscadors més coneguts. I els continguts es poden emetre a les xarxes socials de manera fàcil. A més de tot això, el nou portal inclou una àrea institucional, una guia de la ciutat, informació dels serveis, l'agenda local i les últimes notícies.

Realitat controvertida

Badalona és la tercera ciutat de Catalunya en nombre d'habitants i està governada per un tripartit que formen el PSC, CiU i ERC. La presentació del nou portal va anar a càrrec de l'alcalde, Jordi Serra, i el primer tinent d'alcalde, Ferran Falcó, en una prova del suport polític amb què compta el projecte, en un context en què la visibilitat externa de la ciutat s'ha vist afectada per assumptes gens tecnològics.

Des de fa pocs dies, un grup de firmes reconegudes impulsa un manifest per reaccionar davant l'aparició d'aquesta població als mitjans a causa dels incidents de convivència que hi ha en algunes àrees i que han tingut un ús polític per part del Partit Popular, centrat sobre la presència de persones estrangeres.
Anar al contingut