Un grup de persones caminant per un camí que s'ha recuperat a Llagunes, al Pallars Sobirà, el 24 de juliol del 2020. (horitzontal)
Un grup de persones caminant per un camí que s'ha recuperat a Llagunes, al Pallars Sobirà, el 24 de juliol del 2020. (horitzontal)

El Museu de Camins de la Vall de Siarb pren forma amb la recuperació de l'empedrat antic d'un camí de Llagunes

Actualitzat

ACN Llagunes.-El Museu dels Camins de la Vall de Siarb, al Pallars Sobirà, cada cop va prenent més forma i aquest divendres ha presentat la recuperació de l'empedrat antic del camí de la Davallada de Llagunes. L'empedrat havia quedat amagat pel pas del temps, el desús i l'erosió del terreny i ara, amb la feina de desenes de voluntaris d'arreu de Catalunya se n'ha recuperat el traçat original. La recuperació d'aquest i d'altres camins del municipi de Soriguera han de servir per explicar la vida antiga del Pirineu des de diferents vessants com és la geologia, l'evolució del paisatge o la vida antiga ramadera i agrícola. Al Museu, que es troba a l'aire lliure, ja s'hi poden fer les primeres activitats com visites teatralitzades o cursos de formació.

En aquest espai obert i a l'aire lliure es mostrarà com era la xarxa de camins antics i s'explicaran les tècniques que s'utilitzaven per construir-los i els usos que tenien. Darrere de cada camí hi ha històries per explicar, com ens recorda Jaume Cortina, veí de la Vall de Siarb. Cortina parla dels usos ramaders i de comunicació dels camins prop de Llagunes. Però més enllà d'aquests usos també hi ha històries relacionades amb la Guerra Civil, la vida quotidiana o les llegendes. Totes aquestes històries són les que els responsables del Museu volen recollir i divulgar.A través d'aquests camins que ja s'estan recuperant al municipi, amb l'ajut de voluntaris del Pallars Sobirà, i camps de treball que s'organitzen des del 2016, es vol explicar el seu ús al passat i tot allò que representaven. Passejant per aquests camins també porten i donen accés a altres elements culturals i naturals de la Vall.Gemma Cots, responsable del Museu de Camins, ha explicat que a més de la recuperació de camins des d'aquest Museu a l'aire lliure s'organitzen jornades de formació, es fa recerca, es programen activitats i es fa difusió.Paral·lelament amb la recuperació dels camins s'està fent recerca a través d'entrevistes a persones grans de la Vall de Siarb que ajuden a identificar tots els camins de la zona i a recopilar informació sobre el seu ús i la manera de viure fa dècades. Ja en porten una vintena de fetes i esperen augmentar aquest arxiu.Cots ha dit que el Museu de Camins és un projecte viu i participatiu que s'està construint entre els camps de treball i jornades de treball que s'organitzen. El projecte es troba en una etapa inicial i encara no s'han materialitzat les mostres de tot el contingut recopilat.El Museu de Camins té com a objectiu preservar i recuperar la xarxa de camins antics de la Vall de Siarb i constituir una proposta de senderisme per conèixer el llegat històric, cultural i natural de la vall, explica la responsable del projecte.

Anar al contingut