Un home es renta les mans a casa seva, als Estats Units
Un home es renta les mans a casa seva, a Nova York (Reuters / Caitlin Ochs)

El món supera el milió de casos de coronavirus

La mortalitat causada per la Covid-19 continua creixent i ja s'han superat les 50.000 víctimes arreu del món

Actualitzat

Els casos de coronavirus han arribat a la xifra simbòlica del milió. Ho fan després d'unes setmanes amb un gran creixement de casos. La xifra de nous casos al món continua augmentant i, a hores d'ara, tres països han superat els 100.000 contagis: els Estats Units, Itàlia i Espanya.

La pandèmia augmenta a un ritme d'uns 100.000 casos diaris i és present a gairebé tot el planeta: de 190 països, només en 15 no hi ha casos detectats de positius del virus.

El 93% de la població mundial es troba confinada per frenar l'avanç del virus, la qual cosa ha aturat l'economia.

 

De tota manera, la xifra de positius confirmats no reflecteix el total de contagiats, per la manca de tests per fer la prova a tothom que en té símptomes i perquè diverses persones han passat el virus sense notar-ne símptomes.

Paral·lelament, la mortalitat causada per la Covid-19 continua creixent: ja s'han superat les 50.000 víctimes mortals arreu del món. Ho ha anunciat la Universitat Johns Hopkins, que en fa un seguiment global a escala global.

 

Un contagiat de coronavirus arriba al Royal Liverpool University Hospital
Un contagiat de coronavirus arriba al Royal Liverpool University Hospital (Reuters / Phil Noble)

 

A l'origen del coronavirus, la pandèmia ja es frena

El coronavirus va començar a Wuhan, a la Xina a finals del 2019, però el país on es va originar la pandèmia ja veu la llum al final del túnel i dona oficialment per superada l'emergència sanitària. De fet, està previst que la setmana que ve s'aixequi el confinament a la ciutat de Wuhan.

Des de l'inici del brot, la Xina ha informat de 82.432 casos confirmats de Covid-19, dels quals 3.322 han mort i 76.565 han acabat superant la malaltia.

 

Un carrer completament desert a Wuhan, el 25 de gener
Un carrer completament desert a Wuhan, el 25 de gener (Reuters) (Reuters)

 

El 60% de les morts són a Europa

El mes de març, la gran majoria de casos de la Covid-19 van traslladar-se cap a l'oest i tant Itàlia com Espanya han superat la Xina en nombre de contagis i morts.

En les últimes setmanes, tots dos països han aplicat un confinament total per combatre la propagació del virus. A Espanya, el govern destaca que el ritme d'augment de casos s'ha alentit els darrers dies i la corba s'estabilitza.

El 60% de les morts per coronavirus es concentren als països europeus més castigats pel virus, amb Itàlia i Espanya al capdavant.

 

L'hospital de campanya de Madrid, a Ifema
L'hospital de campanya de Madrid, a Ifema (Reuters / Sergio Pérez)

 

Alemanya és el tercer país europeu amb més contagis, però ha registrat una mortalitat més baixa que els estats del seu voltant en part perquè es van començar a fer tests en una fase molt primerenca i va poder identificar molts casos lleus.

Tant França (4.514) com el Regne Unit (2.926) superen els morts d'Alemanya (1.097).

 

Els Estats Units, el país amb més casos

A hores d'ara, el principal focus mundial del virus són els Estats Units. L'epicentre continua sent l'estat de Nova York, que aquest dijous ha superat les 2.000 morts: en total, hi ha 2.373 defuncions i 92.381 contagiats.

El president, Donald Trump, ha fet marxa enrere en la seva intenció de "reobrir" el país després de Pasqua davant l'avanç del coronavirus i ha allargat un mes les restriccions. Actualment, els EUA són el país amb més casos de Covid-19 al món.

 

Quart mes de coronavirus

La pandèmia entra en el seu quart mes amb unes xifres molt preocupants i el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, insisteix que és "un virus nou", del qual s'està "aprenent constantment":

"En les últimes cinc setmanes hem presenciat un creixement quasi exponencial en el nombre de nous casos."

Adhanom ha assenyalat que les mesures de contenció del virus podrien tenir un cost important per als països en desenvolupament i ha demanat que se'ls alleugereixi el deute extern.

El director general de l'OMS avisa que, fins ara, regions com l'Àfrica o l'Amèrica Llatina han registrat xifres relativament baixes de contagis, però que si tenen una quantitat de casos similar a altres regions, podria haver-hi "greus conseqüències socials, econòmiques i polítiques":

"És essencial que garantim que aquests països estiguin ben equipats per detectar, testar, aïllar i tractar els possibles casos."

 

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (EFE / Salvatore Di Nolfi)

 

 

ARXIVAT A:
OMSCoronavirus Salut
Anar al contingut