Trump vol reobrir el país al més aviat possible encara que calgui assumir baixes

El president dels Estats Units vol que el país torni a estar en ple funcionament el 12 d'abril

Actualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha dit que li agradaria "obrir el país" el 12 d'abril, Diumenge de Pasqua, i que la població torni als llocs de treball encara que la crisi del coronavirus encara no hagi acabat i que pugui tenir conseqüències en la salut pública.

"M'encantaria tenir el país obert i en funcionament el Diumenge de Pasqua."

En una entrevista amb la cadena Fox News des de la Casa Blanca, el president dels Estats Units ha alertat que milers de persones "podrien suïcidar-se" si es permet que l'economia continuï deteriorant-se per la crisi de la Covid-19.

"Podem perdre un cert nombre de persones a causa de la grip. Però ens arrisquem a perdre més persones si enfonsem el país en una recessió greu o una depressió."

Trump alerta que "el remei serà pitjor que el virus" si no es reobre aviat l'economia i s'ha mostrat partidari que les empreses tornin a funcionar com més aviat millor:

"Cal tornar a la feina, molt abans del que la gent es pensa."

En l'entrevista, el president dels Estats Units ha tret importància a les possibles morts que pugui causar el coronavirus i ho ha comparat amb les víctimes que hi ha cada any per la grip:

"Cada any es perden milers i milers de persones per la grip i el país no es tanca per això".

Aquestes declaracions de Trump arriben quan falten només 19 dies per al Diumenge de Pasqua i molts estats nord-americans tot just acaben d'imposar quarantenes a la població.

 

 

Canvi de rumb de la Casa Blanca

Deu dies després d'haver declarat l'emergència nacional pel coronavirus, Trump creu que el país no es pot permetre gaires setmanes més amb les ciutats paralitzades perquè el cost econòmic seria massa elevat.

Després de la pressió d'empresaris i comentaris conservadors demanant un canvi de rumb, Trump ha anunciat que aviat el país tornarà a estar en funcionament:

"Els EUA aviat tornaran a estar oberts per als negocis. Molt abans dels tres o quatre mesos que algú suggereix. No podem deixar que el remei sigui pitjor que el problema original".

A principis d'abril, la Casa Blanca podria començar a relaxar les recomanacions de distància social que va fer la setmana passada i que van provocar el tancament de molts comerços i negocis.

 

Trump i Pence, arribant a l'entrevista amb Fox News al Jardí de les Roses
Trump i Pence arribant a l'entrevista amb Fox News al Jardí de les Roses (Reuters / Jonathan Ernst)

 

Els menors de 40 anys podrien tornar a treballar gradualment, si cal portant mascaretes i evitant el transport públic. També es podrien segellar les zones més infectades del país, com Nova York, i deixar més llibertat a la resta dels Estats Units. Tot plegat, per evitar, com alerta Trump, que el remei sigui pitjor que la malaltia:

"No podem tancar el país i pensar que després serà meravellós. Hi haurà repercussions immenses i moltes morts a causa de la paràlisi. Probablement, hi haurà més mort d'això que no pas del virus".

El canvi de política de Trump va en contra de les recomanacions dels científics de la seva mateixa administració i de molts governadors que estan confinant molts estats. També va en direcció contrària al consens mundial al voltant de la idea que l'única manera de frenar el virus és restringint severament la mobilitat arreu.

Una marxa enrere, a més, podria fer que les mesures aplicades fins ara acabin servint de ben poc i que, d'aquí unes setmanes, la sanitat dels Estats Units es col·lapsi i es dispari la mortalitat.

Mantenir les mesures d'aïllament és una decisió que pot dependre dels governadors de cada estat, la qual cosa pot generar una situació caòtica amb alguns territoris seguint les recomanacions de Trump i d'altres continuant amb polítiques de confinament.

 

El governador de Nova York: "La meva mare no és prescindible"

Actualment, l'estat on el coronavirus avança amb més força és Nova York. El governador, Andrew Cuomo, ha alertat que no s'hauria d'implantar un "darwinisme social" per salvar els mercats de valors.

 

 

"La meva mare no és prescindible. La teva mare no és prescindible. No posarem preu a la vida humana. Podem tenir una estratègia de salut pública que encaixi amb una estratègia econòmica. Ningú hauria d'estar parlant de darwinisme social en benefici del mercat de valors."

 

Nova York ha superat aquest dimarts els 25.000 positius per coronavirus, en una xifra que "es duplica cada tres dies", segons Cuomo. A l'estat hi ha 3.200 persones amb Covid-19 hospitalitzades, de les quals 750 es troben en unitats de cures intensives. En total, 210 persones han mort a l'estat.

 

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, davant d'un carregament de material mèdic, aquest dimarts (Reuters / Mike Segar)

 

Cuomo ha comparat l'avenç del virus amb un "tren bala" i ha avisat que el "pic màxim" serà més alt del que es preveia, la qual cosa obligarà a recalcular totes les previsions sobre hospitals, personal sanitari, materials i tractaments.

"Estàvem veient com venia un tren de mercaderies directe cap al país i ara veiem que és un tren bala, perquè és així de ràpid com s'estan incrementant les xifres."

El governador de Nova York ha posat èmfasi en la necessitat de respiradors, que ha dit que "marquen la diferència entre la vida i la mort". L'estat ha aconseguit 7.000 unitats de respiradors, però demana a la Casa Blanca que en desbloquegi 20.000 més que té en reserva la Secretaria de Sanitat i que utilitzi la Llei de Producció Defensiva per ordenar a les empreses que en fabriquin més.

 

Sense citar el president, Cuomo també ha respost a un comentari que hauria fet Trump en una conversa preguntant-se "quant estem pagant pel 2% que moririen igualment":

 

 

"No estem disposats a sacrificar l'1 o el 2% dels novaiorquesos. No som així. Lluitarem per salvar totes les vides que puguem. Jo no em rendeixo."

 
Un home creua la Cinquena Avinguda de Nova York, pràcticament buida aquest dimarts
Un home creua la Cinquena Avinguda de Nova York, pràcticament buida aquest dimarts (Reuters / Carlo Allegri)
ARXIVAT A:
Coronavirus Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut