La Xina dona per superada oficialment la crisi sanitària del coronavirus

El repte ara és l'aixecament de les restriccions i el retorn a la normalitat social, industrial i econòmica

Actualitzat

L'epidèmia de coronavirus a la Xina ha superat el seu punt àlgid, segons ha anunciat aquest dijous la Comissió Nacional de Salut. Ho ha fet després que la ciutat de Wuhan, l'epicentre del brot, ha registrat només 8 casos nous en 24 hores, per primer cop, una xifra d'un sol dígit.

El portaveu del màxim òrgan de salut xinès, Mi Feng, ha declarat que "el pic de les transmissions de Covid-19 s'ha acabat".

"Els casos nous continuen disminuint. Creiem que hem superat el pic de l'actual brot epidèmic, que ara es manté a un nivell baix. L'atenció mèdica ha de ser la màxima prioritat, però no hi ha treva, hem d'intensificar els esforços de prevenció i control."

Segons Mi Feng, fora de la capital Wuhan, a la resta de la província de Hubei per primer cop no hi ha hagut cap nou contagi en l'última setmana. "Fora de Hubei, -ha afegit-, només hi ha hagut set casos en l'últim recompte, dels quals 6 eren importats."

Les dades oficials de l'últim dia a la Xina han estat de 15 nous contagis, mentre que el dia anterior van ser 24. Els casos "importats" també van ser 4 menys que el dia abans.

Control i protecció de l'exterior

Fins al moment a la Xina s'han confirmat 85 casos "importats". Es tracta de pacients diagnosticats al país procedents d'altres parts del planeta on el virus es continua estenent, com els focus del Japó, Corea del Sud, l'Iran i Itàlia.

Una de les prioritats del govern de Xi Jinping és "protegir-se contra aquesta importació".

Les dades oficials xifren l'epidèmia a la Xina en prop de 81.000 infectats, gairebé 3.200 morts i prop de 63.000 pacients que s'han recuperat de la malaltia. S'ha fet un seguiment mèdic a més de 677.000 persones que han estat en contacte amb persones contagiades i més de 13.000 continuen en observació.

Un altre repte a la Xina és que amb l'aixecament progressiu de les restriccions de mobilitat ara es reprendran els viatges dels milions de persones que van haver d'ajornar el seu retorn de les festes de l'Any Nou xinès, a causa de les mesures de contenció de l'epidèmia.

Aixecar les restriccions i retorn a la normalitat

Una altra de les prioritats del gegant xinès és recuperar la normalitat laboral en empreses i indústries. A la província de Hubei, que ha estat aturada des del 23 de gener, aquest dijous s'ha anunciat l'aixecament de les primeres restriccions de viatge i també que algunes indústries podran reprendre la producció en dues ciutats i zones que destaquen pel seu sector automobilístic i de comerç. Els governs locals han de fer tot el possible per assegurar-se que la gent torni a la feina tan aviat com sigui possible.

Els experts consideren que les petites i mitjanes empreses han estat les més perjudicades, i no esperen que l'activitat torni a la normalitat fins al mes d'abril.

"Les mesures de control de les epidèmies han suposat una enorme tensió a les empreses xineses, especialment a les petites i mitjanes empreses del sector de serveis."

"Un altre retard en el seu retorn a les operacions normals comportarà fallides generalitzades i pèrdues de feina, cosa que posarà en perill l'estabilitat social."

El mes de febrer l'activitat de les fàbriques va caure a nivells rècord. Tot i que les últimes setmanes s'han anat obrint empreses a mesura que s'han suavitzat les mesures extraordinàries, hi ha moltes empreses que encara pateixen problemes de subministrament.

Les companyies aèries han quedat especialment afectades pel coronavirus. Les companyies xineses van registrar pèrdues totals d'uns 3.000 milions d'euros el mes de febrer. El nombre de passatgers va caure un 84,5% en relació amb el mes anterior i en comparació amb l'any passat.

ARXIVAT A:
Coronavirus XinaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut