Estratègia d'Alemanya contra el coronavirus: 100.000 tests i detecció ràpida de casos

Alemanya, amb més població que Itàlia i Espanya, registra 83 morts per coronavirus i ja ha fet 100.000 tests entre la població

Actualitzat

La República Federal d'Alemanya, l'estat més poblat de la Unió Europea amb 83 milions d'habitants, és el que fins ara està registrant la relació menys dramàtica entre persones infectades i víctimes mortals pel coronavirus, però això es podria capgirar ràpidament.

Aquest diumenge Alemanya registra prop de 21.000 casos, més del doble que fa quatre dies. Al país, el virus ha costat la vida a una vuitantena de persones fins ara.


Són xifres dràsticament diferents a les d'Itàlia (que té uns 60 milions d'habitants) o d'Espanya (que en té prop de 47). A Itàlia ja s'han registrat més de 53.500 casos i més de 4.800 morts. A Espanya, la xifra de persones contagiades amb el virus frega els 25.000 i es superen les 1.300 defuncions.


Des de l'institut de referència del govern alemany, el Robert Koch Institute, aquesta setmana es mostraven prudents recordant que a Alemanya l'epidèmia ha arribat més tard. El seu president, Lothar Wieler, alertava que la pandèmia havia arribat per quedar-se "moltes setmanes i mesos":

"Som al principi d'una epidèmia que encara serà present moltes setmanes i mesos al nostre país. El que és important és que l'epidèmia avança amb una força diferent a diferents parts d'Alemanya."

 

Els experts no tenen una resposta concreta per explicar per què a Alemanya els morts per coronavirus són molts menys que en altres països del sud d'Europa. Parlen, en la majoria de casos, de raons multifactorials com aquestes:

- A Alemanya s'han reforçat les unitats de cures intensives dels hospitals en previsió d'una alta demanda durant la pandèmia. També s'han incrementat les màquines de respiració assistida

- El país germànic té una població menys envellida que la d'Itàlia i, per tant, el nombre de persones dins del grup de risc és inferior.

- El factor calendari tampoc es pot passar per alt: a Alemanya els brots forts han arribat pràcticament tres setmanes més tard que a Itàlia.

- I un últim factor que pot ser clau: el nombre de tests de coronavirus que s'han fet a cada país.


Merkel, en quarantena, però no es farà el test

D'altra banda aquest diumenge a la tarda s'ha fet públic que la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'haurà de quedar en quarantena a casa perquè ha estat en contacte amb un infectat.

Ho ha anunciat el portaveu del seu govern, Steffen Seibert, que ha precisat que era un metge:

"Despres de la seva roda de premsa d'avui la cancellera ha estat informada que un metge que li va subministrar una vacuna profilàctica divendres passat ha donat positiu per coronavirus."

Merkel continuarà treballant com a cancellera des de casa, i no es sotmetrà al test per saber si té el virus perquè no ho ha considerat "pertinent".

Angela Merkel
La cancellera alemanya Angela Merkel, aquest dijous (Reuters)

Alemanya ha fet 5 vegades més tests que Espanya

Fins ara, Itàlia ha fet unes 40.000 proves setmanals. Alemanya en poc més d'una setmana n'ha fet 100.000, més del doble, i es prepara per arribar a les 160.000 proves de coronavirus setmanals.

A Espanya, aquest dissabte el govern de Pedro Sánchez va anunciar la compra de 640.000 tests per determinar de forma ràpida si una persona està infectada amb el coronavirus. Segons Raquel Yotti, directora de l'Institut de Salut Carlos III, Espanya té capacitat per adquirir fins a un milió d'aquestes proves "molt ràpidament".

Des que es van donar els primers casos de persones infectades pel coronavirus, a Espanya s'han realitzat 355.000 determinacions, entre 15.000 i 20.000 tests diaris. Les proves per confirmar la infecció s'estan fent principalment als pacients hospitalitzats, que suposen el 50% dels afectats a l'Estat.

També dissabte es va anunciar la compra de 700 respiradors que han d'arribar al sistema estatal de salut "pròximament". Els responsables sanitaris han admès que la manca de respiradors a les UCIs dels hospitals espanyols és "un dels punts que requereixen la màxima atenció".

Alemanya habilita edificis per acollir malalts de la Covid-19 (Reuters/ Leon Kuegeler)
Alemanya habilita edificis per acollir malalts de la Covid-19 (Reuters/ Leon Kuegeler) 

Col·laboració transfronterera Alemanya-França

L'altra gran prova en aquesta crisi pel coronavirus és la de la solidaritat entre territoris. I en aquest aspecte les zones transfrontereres entre Alemanya i França ens han donat bones notícies. 

El land de Baden-Würtemberg ha ofert unitats d'assistència respiratòria a pacients de Covid-19 francesos i els metges francesos continuen creuant la frontera entre l'Alsàcia i el Saarland per treballar als hospitals alemanys. 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus AlemanyaItàliaAngela Merkel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut