El metge detingut per abús sexual a 3 mosses va seguir exercint malgrat les denúncies

Interior va obrir el primer expedient disciplinari contra el metge un any i mig després de la primera denúncia d'una agent dels Mossos d'Esquadra

Actualitzat

"Hem de millorar". El secretari general del Departament d'Interior, Oriol Amorós, ha admès que les mesures preses en el cas de les denúncies de tres agents dels Mossos d'Esquadra a un metge de la conselleria per abusos sexuals van ser "insuficients".

"Si les víctimes creuen que no ho hem fet bé, és que no ho hem fet bé", ha dit el secretari general del departament en una entrevista al programa "Planta Baixa", de TV3, en què ha reconegut que "no n'hi ha prou amb una mesura de reorganització interna".

El departament es presentarà com a acusació particular en el cas i ha anunciat la creació de bústies anònimes de denúncia per a treballadors de la conselleria i dels cossos policials de Catalunya víctimes d'assetjament o abús sexual.

També han començat una revisió del protocol d'assetjament dels Mossos d'Esquadra i de les funcions i mecanismes de la Comissió de Valoració de l'Assetjament Sexual (Covas).

Interior reconeix que no ha gestionat bé la situació i que ha trigat massa a obrir expedient al metge.


Denúncies de tres dones

Tres dones agents dels Mossos d'Esquadra han denunciat un metge del Departament d'Interior per abusos sexuals.

Dues d'elles ho han explicat al "Planta baixa":

 

Una de les víctimes ha explicat que, quan va accedir a la consulta, el metge li va demanar que es quedés en roba interior i li va demanar que s'estirés a la llitera per fer-li una exploració ginecològica. Ella li va quedar respondre que ja es feia revisions anuals pel seu compte, però ell li va dir: "No està de més". Aleshores es va bloquejar i va patir tocaments a les parts íntimes.

Quan ho va comentar a persones del seu entorn, van fer-li la reflexió que era un metge "de la casa" i que podia demostrar-ho. "Això sempre em tirava enrere, em sentia sola", ha dit. Arran d'una conversa amb la seva psicòloga, es va sentir prou acompanyada per denunciar-ho.

Un vehicle dels Mossos d'Esquadra (Europa Press)

Expedient disciplinari un any i mig després de la primera denúncia

Els fets que denuncia la primera de les víctimes van passar l'any 2019. El febrer del 2020, una agent de la policia catalana va presentar una denúncia per abusos sexuals contra el metge durant una exploració mèdica el mes de setembre.

Quan va haver-hi la primera denúncia, es van adoptar mesures cautelars i es va obligar que les visites mèdiques a dones les fes sempre acompanyat. Aquesta situació es va mantenir durant més d'un any.

No va ser fins un any i mig després, el novembre del 2021, que Interior va obrir el primer expedient disciplinari contra el metge. També es va vetar que pogués visitar dones.

El febrer del 2022, una altra agent va presentar una segona denúncia per abús sexual del mateix metge. Aquest mes de maig, la conselleria va obrir un segon expedient disciplinari que comportava suspensió de sou i feina.

La tercera denúncia es va presentar divendres passat per uns fets més greus. Aquell mateix dia es va detenir l'home, Jorge Planas Domingo, que aquest diumenge va quedar en llibertat amb càrrecs. Ara està apartat de feina i sou amb una acusació d'abús que pot comportar una pena que oscil·laria entre els 4 i els 10 anys de presó.

Treballava al Departament d'Interior des del 2017 i visitava treballadors i treballadores de Mossos, Bombers, Agents Rurals, 112 o Protecció Civil, sovint per renovar-los el permís de la segona activitat. Aquest permís es dona per poder fer una feina més adequada a l'estat de salut.


Sàmper: "No em va arribar"

Entrevistat també a "Planta baixa", l'exconseller d'Interior entre el setembre del 2020 i el maig del 2021, Miquel Sàmper, ha assegurat que no va tenir cap notícia sobre aquest cas:

"No em va arribar ni quan es va fer traspàs de cartera per part del conseller Buch, ni em va arribar tampoc en els 9 mesos que vaig estar com a conseller d'Interior."

Sàmper ha afegit que creu que el procediment administratiu contra el metge es va interrompre perquè ja hi havia oberta una causa penal contra ell, i per això no li va arribar.

A preguntes del presentador, però, ha admès que no hauria d'haver passat, perquè el metge, mentrestant, va continuar exercint i presumptament abusant de més dones:

"Estic convençudíssim que si tres persones han obert la boca a dia d'avui, vol dir que n'hi ha moltes més que han decidit, per mandra, per pudor, pel que sigui, que no ho acabaran fent."

 

Crida a denunciar

Fins que no va aparèixer aquest tercer cas no es van prendre les mesures dràstiques. Interior no descarta que hi pugui haver més casos. És per això que Amorós ha animat possibles altres víctimes a denunciar a través de la bústia de la Conselleria. "El departament estarà al seu costat", ha assegurat el secretari general d'Interior.

La conselleria d'Interior garanteix que oferirà suport jurídic si hi ha més víctimes i que també demanarà personar-se en cada cas que transcendeixi.

El metge està sent investigat per almenys dos jutjats d'instrucció de Barcelona per tocaments a almenys dues agents dels Mossos d'Esquadra.

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut