Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Una investigació de "Planta baixa"

Tres mosses d'esquadra denuncien un metge del Departament d'Interior per abusos sexuals

Les tres víctimes van ser visitades per aquest facultatiu la tardor del 2019. Els Mossos han detingut aquest divendres el metge després de rebre la tercera denúncia

Tres mosses d'esquadra han denunciat un dels metges del Departament d'Interior després de ser víctimes de suposats abusos sexuals la tardor de l'any 2019, quan van anar visitar-se a la consulta que tenia al Servei de Vigilància de la Salut Laboral, a la seu de la conselleria, al carrer Diputació de Barcelona.

Aquest facultatiu ha treballat en aquest servei des del mes de juliol de l'any 2017. Actualment està apartat per un expedient disciplinari. No només visitava mosses, també bomberes, agents rurals, personal del 112, de Protecció Civil i d'administració i serveis del Departament d'Interior.

Segons ha pogut saber "Planta baixa", aquest individu està sent investigat per almenys dos jutjats d'instrucció de la capital catalana per haver fet tocaments a les parts íntimes d'almenys dues de les mosses denunciants amb el pretext de fer-los una exploració més completa. Hi ha una tercera denúncia que una altra mossa ha posat aquest divendres per abusos sexuals greus, que van passar també la tardor de l'any 2019. Després de relatar el que li va fer, la policia ha detingut el metge i l'ha deixat en llibertat amb càrrecs. En les altres dues denúncies no va ser detingut. Fonts policials al·leguen que en aquesta ocasió els tocaments van anar molt més enllà.

 

La primera denúncia
La primera víctima, que ha parlat amb aquest programa, va anar de visita amb aquest metge el setembre de l'any 2019 per demanar una segona activitat, ja que té una malaltia invalidant. Segons la seva denúncia, el metge li va fer treure la roba i li va tocar alguns punts del cos per acabar arribant a parts íntimes. El detonant per denunciar va ser una visita que va fer al Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar. Allà va saber que hi havia una altra víctima però que no havia volgut denunciar-ho.

Tampoc va arribar a saber qui era. Al cap d'uns dies, va rebre una trucada de la cap del Servei de Psicologia del Departament d'Interior. Li van comunicar que posarien una infermera com a ajudant del metge perquè durant les visites no estigués mai sol. Aquesta agent va pensar que la mesura pretenia, en realitat, tapar el cas i evitar que ella denunciés.

 

 

Una segona víctima

Una altra agent també ha denunciat suposats abusos sexuals d'aquest metge del Departament d'Interior. El mes de novembre del 2019, aquesta dona va anar a la seva consulta a la conselleria per demanar la renovació d'una adaptació del seu horari perquè no podia treballar de nits per motius mèdics. Era la primera vegada que es visitava amb aquest metge.

Quan va entrar a la consulta, li va dir que li faria exploració ginecològica. Ella li va dir que ja se n'havia fet una pel seu compte però el metge, segons la seva versió, li va respondre que "mai està de més".

 

 

A partir d'aquí també li va tocar parts íntimes. Com en el primer cas, la mossa va quedar paralitzada esperant que allò acabés com més aviat millor. Aquesta segona víctima ha viscut amb molt turment durant els últims anys. Quan ho comentava amb l'entorn sempre li deien que s'hauria d'enfrontar "amb un metge de la casa" i que havia d'estar molt forta emocionalment. Això sempre la frenava fins que va necessitar ajuda psicològica arran d'un accident.

 

El facultatiu diu que se l'ha mal interpretat

El metge, que no consta que tingués consulta privada, assegura que ha estat mal interpretat. En una de les declaracions judicials explica: "La pacient està en roba interior perquè, si no, no puc fer les exploracions". En el cas de la mossa que necessitava l'informe per no fer nits va dir que va sortir del despatx quan s'estava despullant perquè "sentia vergonya" i que "li resultava violent perquè té un despatx petit". A més, va assegurar que feia les exploracions "sempre amb guants i la bata cordada". Les víctimes asseguren que anava sense guants quan els va fer els tocaments íntims.

Les defenses de dues de les mosses creuen que va abusar de la seva superioritat com a metge. A una de les policies li va dir després de l'exploració que comptés amb el seu informe favorable. Cal tenir en compte que aquests metges del Servei de Vigilància de la Salut Laboral no tenen l'última paraula. El que fan és elevar-lo a la Direcció General de la Policia i allà un tribunal mèdic té l'última paraula.

 

Una de les defenses demana 2 anys i mig de presó
La defensa d'una de les dues víctimes, que és una lletrada del Departament d'Interior, ha demanat 2 anys i mig de presó per a aquest metge en el procediment penal que està més avançat i pendent de data de judici.

La Secretaria General d'Interior va reaccionar inicialment posant una infermera "que vigilés" el metge durant les visites. Aquesta va ser la primera mesura preventiva que la conselleria va adoptar el febrer del 2020. No va ser fins un any i mig després, el mes de novembre del 2021, que Interior va obrir el primer expedient disciplinari i van vetar que aquest facultatiu pogués visitar dones.


Podrien haver-hi més víctimes
En declaracions a "Planta baixa", Oriol Amoròs, secretari general del Departament d'Interior, ha dit que hi ha el risc que hi hagi més víctimes i, si és així, els hi demana que denunciïn. Amorós ha assegurat que no n'hi ha prou amb una mesura de reorganització interna, sinó que "cal obrir un expedient informatiu". 

 

 

Tres mesos després de la segona denúncia d'una mossa d'esquadra amb un modus operandi gairebé calcat a l'anterior, la conselleria va obrir un segon expedient disciplinari, el maig d'enguany, i va suspendre de sou i feina aquest facultatiu, com a mesura preventiva. Ell ha presentat recurs a aquesta decisió.

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut