Catalunya suma 43.000 llocs de treball tot i que encara hi ha 6.000 més desocupats que fa un any

El mercat laboral es recupera: millor trimestre des de l'inici de la pandèmia

Catalunya suma 43.000 llocs de treball, tot i que encara hi ha 6.000 més desocupats que fa un any

La reactivació de l'economia el segon trimestre de l'any ha provocat una baixada important de l'atur. Segons l'enquesta de població activa (EPA) a Catalunya, el nombre d'aturats s'ha reduït en 21.000 persones. Al conjunt d'Espanya, la reducció ha estat de 110.000 persones. Ho ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El mercat laboral s'ha continuat revifant en el segon trimestre creant ocupació, 43.000 llocs de treball a Catalunya segons l'EPA. Però encara no s'han recuperat els nivells d'ocupació d'abans de la pandèmia. A Catalunya hi ha 478.000 desocupats, 6.000 més que fa un any. La taxa d'atur es manté per sobre del 12% i el nombre total de parats és de tres milions i mig.

Catalunya és la segona comunitat on més ha baixat l'atur respecte al trimestre anterior, al darrere de Múrcia (-22.200) i al davant d'Andalusia (-19.800).

On s'ha creat feina en el segon semestre

L'activació de l'hostaleria per l'alleujament de les restriccions sanitàries ha estat la gran aportació en l'ocupació el segon trimestre de l'any.
Però l'onada de feina ha arribat a tots els sectors de l'economia i ara mateix hi ha 19,5 milions de persones que treballen a Espanya.
La feina ha augmentat en el sectors públic i privat i en totes les comunitats autònomes. L'ambient de represa ha fet que 350.000 persones més s'hagin declarat disposades a treballar i que passin a engruixir la població activa del país.

La millora de la situació sanitària també ha reduït el teletreball. Ara hi ha un 9% de la població ocupada que declara que treballa dos dies o més des de casa seva, dos punts menys que el primer trimestre. La reducció dels expedients temporals també ha fet augmentar les hores treballades en un 7%.

Baixada dels inactius

Els inactius han baixat –fins al mes de juny– en 11.700 a Catalunya, mentre que a nivell estatal s'han reduït en 349.200, aquest trimestre, un cop la progressiva disminució de les restriccions de mobilitat ha incrementat les possibilitats d'ocupació.
A Catalunya, la població més gran de 16 anys és de 6.358.200, als quals cal restar-hi els actius, que són 3.895.700.

Les dades de persones sense feina que recull l'EPA no inclouen les persones incloses en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que –estadísticament– es consideren ocupats, seguint les recomanacions de l'OIT i Eurostat.

Efectes de la pandèmia sobre l'EPA

L'INE ha exposat que la pandèmia, la declaració de l'estat d'alarma i les diferents fases de desescalada han tingut "efectes importants" sobre l'EPA del segon trimestre, tant a l'hora de fer les entrevistes entre la població com en les variables que mesura.
Per exemple, ha assenyalat que en la situació d'alarma molts treballadors que han perdut la feina no han pogut utilitzar cap mètode de recerca perquè les empreses que els podrien contractar estaven tancades, o bé s'han vist impossibilitats per exercir la seva activitat com a autònoms o bé no s'han pogut incorporar a un hipotètica feina per haver hagut d'estar a casa cuidant persones depenents de la família.

Les hores treballades han crescut un 34,35% el segon trimestre respecte al mateix període del 2020.

ARXIVAT A:
Atur
Anar al contingut