Les tasques de recerca es concentren sobretot en els pobles de muntanya (Reuters)

El Marroc busca vides entre la runa del terratrèmol, que ja ha deixat més de 2.100 morts

Després d'una nit en què moltes famílies han tornat a dormir al carrer, la recerca es concentra en els pobles de muntanya de l'Atles on hi ha hagut l'epicentre

RedaccióActualitzat

El Marroc es lleva sota la runa en la segona matinada després del terratrèmol i amb un balanç encara provisional de 2.122 morts i 2.421 ferits. Famílies senceres han passat la nit al ras, mentre els equips d'emergència miren de salvar vides entre les pedres.

Campaments improvisats en carrers i places com les de Marràqueix, plenes de persones que no volen tornar a casa per por que hi hagi rèpliques que facin tremolar un altre cop la ciutat, o directament perquè s'han quedat sense.

"Els meus fills tenen por. No els puc deixar per anar a treballar, així que m'he quedat amb ells. Però pel que fa al menjar, les botigues han tancat. Som aquí, suportant la fam i la set, i preguem a Déu perquè les coses millorin", assegura Mouhamad Ayat Elhaj, de 51 anys, a l'agència Reuters.

Al seu costat, hi passava la nit un altre veí de Marràqueix, Mohamed Aithadi, que feia una crida a la solidaritat: "Estic convençut que el nostre poble, el nostre poble marroquí i la nostra comunitat marroquina es poden reunir i passar per això de manera segura i pacífica."

Una família en una plaça de Marràqueix passant la nit
Moltes persones han passat la nit en carrers i places per por de rèpliques (Reuters / Nacho Doce)

 

L'enviada especial de TV3 a Marràqueix, Raquel Sans, també ho ha recollit des del carrer:

La recerca centra els esforços en els pobles de muntanya propers a l'epicentre del sisme, a uns 70 quilòmetres de Marràqueix, on es creu que centenars de persones estan atrapades. I moltes carreteres d'aquestes zones rurals estan tallades o han quedat malmeses, com mostren les imatges aèries difoses a la televisió marroquina.

L'exèrcit ha netejat una de les principals carreteres cap a aquestes zones més afectades perquè hi pugui arribar l'ajuda.

Caroline Holt, directora d'operacions de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja advertia dissabte en un comunicat que les properes 24 a 48 hores seran "crítiques per salvar vides".

L'Organització Mundial de la Salut estima que hi ha més de 300.000 persones afectades per la catàstrofe.

 

El sisme, de magnitud 7, es va registrar a les 23.10 hores de la nit de divendres. Les províncies més afectades són les d'Al-Haouz, Marràqueix, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant.

Exteriors envia ajuda al Marroc

El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares ha assegurat aquest diumenge al matí a "El Suplement" de Catràdio que segueixen sense constància de ferits o morts de nacionalitat espanyola.

També ha anunciat que el Marroc ha demanat oficialment ajuda humanitària a Espanya, que hi ha enviat equips de rescat i recerca. En concret, Exteriors ha informat que hi han anat 65 membres de la Unitat Militar d'Emergències.


El govern desaconsella col·lectes i recomana ONG

El govern ha publicat una llista d'ONG a les quals recomana fer donacions si es vol ajudar la ciutadania marroquina. La llista inclou Oxfam Intermón, la Creu Roja o el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

La Generalitat recorda que la manera més efectiva de canalitzar l'ajuda és amb aportacions econòmiques a les entitats i desaconsella col·lectes, enviaments d'aliments, medicaments o roba perquè poden provocar problemes logístics i no ser útils.

 

ARXIVAT A:
Marroc
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut