El litoral de Barcelona recupera la biodiversitat amb 365 esculls creats fa 16 anys

Hi ha 300 espècies marines al Parc dels Esculls, unes quantes recuperades gràcies al projecte que es va iniciar fa 16 anys, quan es van submergir les estructures

RedaccióActualitzat

El mar de les platges de la ciutat de Barcelona té avui una biodiversitat més rica en espècies que fa 16 anys. N'hi ha més de 300 a l'anomenat Parc dels Esculls, entre l'inici de la platja de Sant Sebastià i el port del Fòrum.

Així ho han constatat els biòlegs del Zoo de Barcelona, que han fet un seguiment d'un projecte iniciat el 2003 per recuperar el fons marí barceloní i millorar la qualitat de l'aigua.

Com que està situada entre dos rius, Barcelona té un fons marí típic dels deltes. Molt fangós i ple de sediments. Això no ajudava en la recuperació, i per això es va crear el Parc dels Esculls ara fa 16 anys, quan es van instal·lar 365 esculls artificials al fons del mar. Es tracta d'estructures de formigó, de superfície dura, semblants als fons rocallosos naturals on s'hi fixen les larves, que es desenvolupen fins a la forma adulta. A partir d'aquí, la cadena alimentària evoluciona i amb els anys es colonitza la totalitat de l'escull. Això fa que es converteixi en un biofiltre que ajuda a depurar l'aigua de forma natural i que es protegeixi tot l'ecosistema.

 

Imatge dels esculls submergits fa 16 anys, ara envoltats de peixos (CCMA)

 

Ecosistema recuperat

Ara s'hi troben, entre altres espècies, un tipus de rajada com la vaca tremolosa amagada entre els esculls, bancs de castanyoletes, gorgònies, molls reials, nudibranquis, escòrpores i bernats ermitans. Ho explica Pep Hurtado, cap d'Estratègia del Port de Barcelona:

"Quant a espècies, ara es troba en un bon estat. La fauna que tindrem serà de més mida i sobretot les gorgònies que trobem van creixent i tindran més dimensió."

 

El Parc dels Esculls, al litoral barceloní (ACN)


Atractiu per als submarinistes

Els esculls també estan pensats com a projecte educatiu, i, a més a més, la seva posició es va dissenyar per ser un atractiu per als submarinistes, ja que permet veure una fauna diferent a la del litoral sorrenc barceloní.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut