El disseny del jersei va ser un èxit, molt imitat i també motiu de suspicàcies

El jersei d'ovelles blanques i una de negra de Lady Di, subhastat per un milió d'euros

Una de les dissenyadores el va trobar oblidat a les golfes el març passat: els el van tornar per arreglar un dels punys, que s'havia fet malbé

Judith Casaprima SaguésActualitzat

El suèter vermell de llana amb ovelles blanques i una de negra, que va fer servir la princesa Diana el 1981, s'ha subhastat aquest dijous per 1 milió d'euros --1,1 milions de dòlars-- a Sotheby's de Nova York. L'icònic jersei ha assolit un nou rècord de venda de qualsevol peça de roba portada per Lady Di.

El suèter es va convertir també en el més valuós adjudicat en una subhasta, segons la casa Sotheby's. Es tracta del jersei que la princesa de Gal·les va portar en un partit de polo del príncep Carles el juny de 1981, un mes abans del seu casament.

La peça va aconseguir un total de 44 licitacions, que van multiplicar per 14 el preu de sortida, de 80.000 dòlars.

Oblidat en unes golfes

Dissenyat per la marca britànica Warm & Wonderful, el jersei va ser redescobert en un àtic a principis d'any per una de les fundadores de la marca, Joanna Osborne.

El motiu del jersei que va lluir la princesa al partit de polo va generar especulacions sobre la interpretació d'un possible missatge ocult, de la que havia de ser la dona del príncep, el de l'ovella negra entre les blanques del ramat. Certament premonitori, ara que se sap com va ser la història posterior.

El jersei de l'ovella negre entre les blanques, amb el puny dret fet malbé, és l'original (EFE/Sotheby's)

El cas és que es tracta del jersei original, ja que la Lady Diana en va tenir dos. El puny del suèter es va fer malbé i el secretari privat de la princesa, Oliver Everett, va escriure a la cofundadora de Warm & Wonderful, preguntant si es podia reparar.

Everett va enviar el jersei i uns mesos més tard, Diana va rebre'n un de nou, amb el qual es va fotografiar l'any 1983. El mes de març passat, Osborne va trobar l'original en una capsa al seu àtic.

"Déu meu, -- vaig dir--realment crec que ho podria ser". Així que immediatament vaig trucar per telèfon a la Sally i li vaig dir: "Crec que l'he trobat". Crec que l'he trobat per casualitat'."


Un jersei per a la història reial i de la moda

Han passat els anys i, guardat de qualsevol manera, el jersei de Lady Di no està en gaire bon estat. Les dissenyadores Joanna Osborne i Sally Muir diuen amb ironia que no volen la responsabilitat de conservar-lo.

"És una cosa bastant delicada. No voldríeu tenir-lo, hauríeu de tenir-lo en condicions especials. Va ser bastant aterridor. Ja és un jersei molt vell i no volíem aquesta responsabilitat. És hora que algú altre tingui la responsabilitat de cuidar-lo."

Però afegeixen que és una peça de la història de la reialesa i de la moda. De fet, aquell motiu simpàtic de l'ovella negra entre ovelles blanques va tenir un gran èxit i tothom el va copiar. Es va reproduir no només en jerseis de llana fets a mà, sinó que es va estampar en tota mena de peces de roba, com pijames, samarretes, roba de llit, infantil, amb tota mena de variants i colors.

Altres peces subhastades a la Fashion Icon's

Després de la subhasta d'objectes personals de Freddy Mercury on alguns van multiplicar per 100 el preu de sortida, a Sotheby's a Londres, aquesta casa a Los Angeles va inaugurar amb aquest jersei la subhasta de la  Fashion Icon's de Nova York.

També es va vendre per 380.000 dòlars un vestit de la princesa de Gal·les blanc i negre dissenyat per Murray Arbeid, que va utilitzar en dues ocasions el 1985. Primer per celebrar el 21è aniversari del príncep Eduard al Ball d'Una Nit d'Estiu al juny i després per al banquet al desembre.

Sotheby's ha subhastat 10 peces de la història de la moda a la Fashion Icon's (Reuters)

La subhasta de Fashion Icon's presentava, a més, "una selecció molt cuidada" de peces de persones, dissenyadors i moments culturals "més influents" de la història, diu la cap de moda i accessoris de Sotheby's, Cynthia Houlton.

"Cada peça és única. Cada peça té una història i una història de qui en va ser la portadora."

Una de les peces subhastades és el vestit de nit d'Alexander McQueen per a Givenchy, que Kate Winslet va dur als Oscars del 1998, quan estava nominada a millor actriu pel seu paper a "Titanic".

El vestit de Kate Winslet als Oscars de 1988 per "Titànic" i un vel de 1910 que va dur Madonna (Reuters)

"El vestit de Kate Winslet que veiem és icònic primer perquè quan pensem en la seva carrera inicial, i en aquesta pel·lícula, que la gent mira una vegada i una altra. Un vestit dissenyat específicament per a ella, per Alexander McQueen, un altra icona de la moda, que estava dissenyant per a Givenchy en aquell moment" explica Holton.

Un altre vestit destaca és el que es va posar l'exprimera dama dels Estats Units Michelle Obama durant una celebració benèfica, el Nadal del 2010, a la Casa Blanca. El primer es va adjudicar per 12.700 dòlars i el segon per 9.525 dòlars.

El vestit que Michelle Obama va lluir en un acte benèfic el Nadal de 2010 a l Casa Blanca (Reuters)

Entre els 10 articles subhastats també hi ha cinc bosses Hermes propietat de Lauren Bacall, un vel de núvia d'encaix del 1910, que va fer servir Madonna en el primer "Icon Issue" europeu de Vanity Fair d'aquest any, i un tocat vintage de l'ocell del paradís amb taxidèrmia que va utilitzar Sarah Jessica Parker a la pel·lícula "Sex and the City".

El tocat amb un ocell dissecat que Sarah Jessica Parker porta en un important capítol de "Sex and the city" (Reuters)

La licitació per a les peces va començar online el 31 d'agost i ha acabat aquest dijous, 14 de setembre.

ARXIVAT A:
Estats UnitsCinemaMonarquiaModa
Anar al contingut