El govern proposa que només tres regions sanitàries passin a la fase 1 dilluns

Són les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran

RedaccióActualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el pla de desconfinament a Catalunya és possible, però que s'ha de fer de manera segura, consensuada i transparent. Per això, ha dit, estarà sota "revisió contínua".

L'informe que s'enviarà a Madrid ja ha estat aprovat pel Procicat i planteja la desescalada de Catalunya cap a l'anomenada "nova normalitat" a partir de les nou regions sanitàries en què es divideix el territori en termes d'atenció sanitària.

"Perquè són la realitat territorial que millor evidencia l'impacte de l'epidèmia."

Segons la proposta de la Generalitat, el dia 11 de maig, dilluns que ve, només passarien a la fase 1 tres de les nou regions sanitàries que són les que estan en risc baix de rebrot de coronavirus. Es tracta de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran.

 

Catalunya, doncs, es mantindria majoritàriament en la fase 0 del desconfinament per la pandèmia.

Vergés ha dit que la setmana que ve es farà una proposta per a les regions amb risc moderat, que són Girona, Lleida, Catalunya central i les regions metropolitanes sud i nord.

"El fet que dilluns no avancin no vol dir que s'hagin d'esperar 15 dies més."

Només Barcelona ciutat queda separada de la resta de les regions amb un risc moderat-alt.

De tota manera, ha afirmat que no hi ha cap regió amb risc epidemiològic elevat, ja que "el virus va a la baixa".

"Però no ens podem relaxar ni un minut."

Segons la proposta de la Generalitat, la majoria dels habitants de Catalunya quedarien en la mateixa situació de confinament que ara per evitar la mobilitat des de l'àrea metropolitana de Barcelona cap a altres regions sanitàries.

 

El govern farà arribar aquest mateix dimecres aquesta proposta al Ministeri de Sanitat, que ha de prendre la decisió definitiva.

La consellera ha explicat que mantindran una reunió "bilateral" per analitzar aquest plantejament i s'ha mostrat confiada que dilluns 11 passaran a la fase 1 les tres regions proposades per l'executiu.

Per calcular el risc d'un rebrot, s'ha tingut en compte sobretot la incidència acumulada de noves infeccions en els últims 14 dies i la capacitat d'una persona infectada de contagiar-ne d'altres.

En ciutats com Barcelona, amb una gran mobilitat de persones, el risc de rebrot és més alt.

Aquest dimarts, la consellera de Salut, Alba Vergés, ja va remarcar que per poder passar a una nova fase no només es tenen en compte les dades sanitàries, sinó també les dades de mobilitat, perquè l'augment de la mobilitat implica l'augment del risc de contagi.

Mantenir un territori en la fase 0 i no passar a la 1 implica que s'hauran de mantenir tancades les terrasses, hotels i allotjaments turístics, i tampoc es podran reprendre les seves activitats al sector agroalimentari i pesquer, ni les esglésies o els centres d'alt rendiment.

Vergés, ja havia admès que "segurament hi haurà diferències" a l'hora de fer la desescalada, atesa la situació epidemiològica diferent entre les nou regions sanitàries.

"Que la tendència sigui a la baixa i la incidència de nous casos encara sigui alta ens porta, en els nostres diagrames de risc, que encara no estem a la zona verda, ni a Barcelona ni a les àrees metropolitanes."


Regions sanitàries, i no províncies

Des de Catalunya -com també des d'altres comunitats- s'ha defensat que la unitat territorial a partir de la qual fer la desescalada no pot ser la província, com va proposar d'entrada el govern espanyol, sinó les regions sanitàries -anomenades districtes sanitaris en algunes comunitats- o les àrees bàsiques de salut.

És al voltant d'aquestes entitats territorials, s'argumenta des de la Generalitat, que s'articula la informació sanitària i el funcionament del sistema de salut.

Tot i que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, de seguida es va mostrar obert a acceptar unitats territorials diferents de les regions sanitàries, aquest cap de setmana, en la roda de premsa habitual dels dissabtes, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va tornar a defensar la idoneïtat de fer la desescalada per províncies —o per illes, en el seu cas— perquè els ciutadans en coneixen molt bé els límits.

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut