Hotels i restaurants de l'Alt Pirineu i Aran seguiran tancats tot i entrar a la fase 1

La regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran és la que té menys risc de rebrot

Actualitzat

La regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran és una de les tres que la Generalitat proposa que pugui passar de la fase 0 a la 1 de desescalada aquest dilluns 11. El risc baix de rebrot de coronavirus així ho permetria, segons el Departament de Salut.

En aquesta fase 1, els bars i restaurants podran servir a les terrasses, a la meitat de la capacitat que tenien abans. Però en ser una zona turística la majoria d'aquests establiments ja han dit que no obriran. La poca rendibilitat per les restriccions que encara quedaran, la prudència dels clients i la falta de turistes no els anima a tornar a treballar.

És el cas de la propietària del restaurant San José de Bellver de Cerdanya, Maria Elena San José, que ha decidit que, tot i que dilluns pugui obrir mitja terrassa, no ho farà.

"Si els de fora no poden pujar i la gent gran no poden estar-se al bar -que venen a passar-hi la tarda-, qui vindrà? Què els dic als meus pobres padrins? 'Té, el cafetet i marxeu?'"

Tampoc no obrirà l'únic bar de Lles de Cerdanya, El Bufarot, tancat des que van decretar l'estat d'alarma. El seu propietari, Joan Pellicer, diu que sense turistes no serveix de res passar a la fase 1.

"Amb mi que no hi comptin, perquè jo no penso obrir fins que estigui tot al 100%. Com si és l'any que ve, és igual!"

 

Res a veure amb la casa rural Can Canà, de Bor. Neus Escarré n'és la gerent i aquest dimecres ja netejaven per tenir-ho tot a punt.

"Sí, en principi podem obrir. No tenim cap mena de despesa extra. Ja ho estem preparant. De moment, nosaltres obrirem dilluns."

A Montellà, Inés Expósito, que viu sola amb el seu fill, fa gairebé dos mesos que només veu les mateixes veïnes del carrer. Està esperant amb candeletes fer sopars a casa.

"Mola trobar-te amb altra gent amb qui aquests dies no t'has trobat."

Probablement el canvi més significatiu de passar a la fase 1 de desconfinament seran aquestes trobades de fins a deu persones en cases particulars.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut