El govern espanyol proposa a empreses i sindicats introduir dos tipus més d'Ertos
El govern espanyol està en ple procés de reforma laboral (Marina López/ACN)

El govern espanyol capgira els ERTO: en vol crear dos més

La proposta, que rebutgen sindicats i patronal, passa per crear dos nous tipus d'ERTO, uns que permetrien acollir-s'hi empreses amb dificultats puntuals i uns per a sectors en ple canvi estructural

RedaccióActualitzat

El govern espanyol proposa a empreses i sindicats introduir dos tipus més d'ERTO, a més a més del de causa major, que es va fer servir durant la pandèmia.

En ple procés de reforma de la legislació laboral que va aprovar el PP, l'executiu de Pedro Sánchez busca mesures per flexibilitzar la contractació i els acomiadaments i també per reduir l'atur entre els joves.

Ara també es planteja donar una volta més al sistema dels ERTO. Es tracta de consolidar els motivats per causa major, ja sigui per pandèmies o desastres naturals i afegir-hi encara dues modalitats més: els ERTO per a les empreses que tinguin caigudes o dificultats puntuals; i uns altres que es podrien aplicar a tot un sector per assumir reconversions i canvis estructurals.

 


Falta que el Ministeri d'Afers Econòmics detalli els termes d'aquestes dues noves modalitats.

En aquests dos casos es vincularan a formació i reciclatge amb l'objectiu que els treballadors puguin canviar d'empresa, ja sigui mantenint les condicions que tenia o amb d'altres.

Planta d'una fàbrica a Vigo
Planta d'una fàbrica a Vigo (Europa Press/Marta Vázquez Rodríguez)


Sindicats i patronal, en contra

Una proposta que, d'entrada, sindicats i patronal han rebutjat en la reunió de la taula negociadora per a la reforma laboral, reunida aquest dimecres. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha considerat "farragosa" la redacció d'una proposta que, segons ell, està "plena d'intervencionisme, que no deixa espai a les empreses perquè s'hi puguin adaptar."

Des de Comissions Obreres, es creu que la proposta "dificulta" el desenvolupament de les negociacions i allunya "un possible acord". El sindicat demana centrar la negociació a tancar les matèries que hi ha pendents i continuar negociant la proposta d'ERTO "en terminis més realistes i que facilitin la consecució d'un acord".

D'altra banda, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha criticat que la proposta "no aporta res" en aquest moment perquè introdueix elements que ni tan sols s'han comentat a les negociacions.

 

 

Anar al contingut