El gas, l'aigua i l'electricitat no es tallarà a les persones més vulnerables per combatre els efectes econòmics del coronavirus
El gas, l'aigua i l'electricitat no es tallarà a les persones més vulnerables per combatre els efectes econòmics del coronavirus

El pla de Sánchez contra el coronavirus: ERTO més àgils i garantir aigua, llum i gas

Les mesures del govern espanyol es destinaran a treballadors, empreses, famílies vulnerables i investigació científica i sanitària

Actualitzat

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un segon pla de mesures per fer front a les conseqüències econòmiques del coronavirus i pal·liar-ne l'impacte, dotant de liquiditat les empreses i ajudant els treballadors i les famílies perjudicades per la crisi.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat una injecció econòmica sense precedents. L'Estat mobilitzarà 200.000 milions d'euros, dels quals 117.000 seran diners aportats per l'erari públic i la resta recursos privats, ha explicat Sánchez. És la xifra més gran de la història d'Espanya i equival al 20% del PIB espanyol, ha afegit.

D'aquesta injecció econòmica de 200.000 milions d'euros, uns 100.000 milions seran avals de l'Estat, 83.000 hauran de captar-se del sector privat i 17.000 seran ajudes públiques directes als col·lectius més fràgils.

 

Bitllets de 50 euros
L'Estat mobilitzarà 200.000 milions d'euros per lluitar contra el coronavirus

 

El govern destinarà aquests diners a quatre àrees: treballadors, empreses, famílies vulnerables i investigació científica i sanitària.

Una de les mesures del reial decret va destinada a evitar la destrucció de llocs de treball. Des de dilluns s'està disparant el nombre d'expedients de regulació temporal de les empreses que han d'aturar la seva producció i el que es vol és que no es converteixin en acomiadaments definitius.

 

Per això, s'agilitzarà la presentació dels ERTO. Si l'empresa pot justificar que ha vist com li queia l'activitat o té pèrdues per la declaració d'alarma pel coronavirus, es considerarà una causa de força major i els tràmits per fer l'expedient temporal s'enllestiran en set dies. Com demanaven els sindicats, els treballadors afectats cobraran de l'atur però no els computarà com a atur consumit, de cara a futurs períodes d'atur.

Les empreses que s'acullin a ERTO estaran exonerades de les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors afectats. També es promourà el teletreball.

 

Comerços tancats a la Plaza Mayor de Madrid, durant l'estat d'alarma
Comerços tancats a la Plaza Mayor de Madrid durant l'estat d'alarma (EFE / Chema Moya)

 

Per als autònoms, Sánchez ha anunciat que es flexibilitzen les condicions d'accés a les prestacions d'atur per a aquells que tinguin pèrdues d'ingressos importants.

També s'ha aprovat una moratòria en el pagament de la hipoteca per als treballadors i autònoms econòmicament més vulnerables per la crisi del coronavirus. També es prohibeix que es talli la llum, l'aigua o al gas a aquests col·lectius.

 

 

Per ajudar les famílies afectades per la crisi del coronavirus, es destinaran 600 milions d'euros a prestacions socials bàsiques, especialment a persones grans i dependents.

Dissabte, quan es va declarar l'estat d'alarma, Sánchez ja va anunciar el paquet de mesures però no les va concretar. Una indefinició que aquests dies ha aixecat critiques del sector econòmic i empresarial.

 

Una empresa tancada pel coronavirus al polígon industrial El Segre de Lleida
Una empresa tancada pel coronavirus al polígon industrial El Segre de Lleida (ACN / Salvador Miret)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Pedro SánchezEstat d'alarma
Anar al contingut