L'investigador Oriol Mitjà, en una imatge del mes de febrer
L'investigador Oriol Mitjà, en una imatge del mes de febrer (ACN / Jordi Pujolar)

El govern encarrega a Oriol Mitjà definir l'estratègia de desconfinament a Catalunya

L'estudi ha de ser la base per decidir les mesures necessàries per controlar la infecció del coronavirus mentre es recupera l'activitat social i econòmica

Actualitzat

El govern de la Generalitat ha encarregat a l'investigador Oriol Mitjà que elabori un informe sobre l'estratègia de desconfinament. Aquest estudi ha de servir de base per decidir les mesures de salut pública necessàries per controlar la infecció del coronavirus i recuperar l'activitat social i econòmica quan acabi el confinament.

Ho ha explicat la portaveu del govern, Meritxell Budó, que ha afegit que serà el departament de Presidència que coordinarà aquest informe, que està previst que es lliuri al president de la Generalitat, Quim Torra, d'aquí a quinze dies. Immediatament després, s'informarà del seu contingut al govern espanyol.

 

La previsió de diversos experts que el coronavirus no desapareixerà "a curt termini" és la raó per la qual s'ha encarregat l'informe a Mitjà, investigador de malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol. Segons Budó, caldrà "coordinar i establir les diferents fases de recuperació" de l'activitat social i econòmica per minimitzar possibles rebrots del virus els propers mesos.

Després d'unes setmanes centrades en l'atenció als malalts, lluitar per evitar la saturació del sistema de salut, atendre els col·lectius més vulnerables i dotar-se de materials i equipaments necessaris, el govern creu que és hora de començar "la preparació per a les fases posteriors".

 

Caixes amb tests ràpids de Covid-19 que han arribat al País Basc
Caixes amb tests ràpids de Covid-19 que han arribat al País Basc (EFE)

 

Mitjà, assessor de Torra

D'altra banda, a proposta del president de la Generalitat, s'ha nomenat Mitjà assessor de Quim Torra en la matèria.

Per aquesta feina d'assessorament, Mitjà no rebrà cap retribució, no tindrà cap benefici econòmic per assistir a les reunions derivades de la qüestió ni podrà percebre cap tipus d'indemnització.

 

Partidari d'un desconfinament gradual

En les seves darreres intervencions, Oriol Mitjà ha defensat un final del confinament de forma esglaonada, en què els primers a sortir siguin els treballadors "joves i sans" i, els últims, la gent gran i les persones amb malalties prèvies.

L'investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol creu que els treballadors haurien d'anar a treballar en dies alterns per evitar aglomeracions tant en el viatge a la feina com en el lloc de treball.

En una entrevista al programa de TV3 "Preguntes freqüents", Mitjà va afirmar que l'últim pas haurien de ser els esdeveniments amb més de 100 persones, com partits de futbol, cinemes, teatres, grans magatzems o escoles, que creu que no podran obrir fins d'aquí "molt de temps".

 

 

 

En declaracions a TV3, Mitjà, igual que els doctors Magda Campins i Antoni Trilla, coincidien que el desconfinament no es pot fer de cop i demanaven una sèrie de condicions, una de les més importants, que hi hagi prou tests per detectar de forma precoç nous casos de Covid-19.

 

Especialista en malalties infeccioses

Mitjà és un expert en malalties infeccioses que es va donar a conèixer per la seva feina a l'illa de Lihir, a Papua Nova Guinea, on va aconseguir pràcticament l'eradicació de la malaltia del pian.

En reconeixement a aquesta tasca, va rebre el premi Català de l'Any del 2016.

En les darreres setmanes s'ha mostrat molt crític amb la gestió de la crisi del coronavirus feta pel govern espanyol i fins i tot va demanar la dimissió del comitè d'emergència.

 

Oriol Mitjà, amb una caixa d'azitromicina, l'antibiòtic que s'administra contra el pian
Oriol Mitjà, amb una caixa d'azitromicina, l'antibiòtic que s'administra contra el pian (ACN / Laura Fíguls)

 

 

Els tests, claus en l'estratègia de desconfinament

En aquesta estratègia seran bàsics els tests. Les proves més fiables, les PCR, podrien fabricar-se a partir de la maquinària que hi ha als centres de recerca.

En la reunió del consell executiu d'aquest dimarts, el govern ha decidit tirar endavant l'adaptació d'aquesta maquinària per poder fabricar més tests.

 


 

 



 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut