Les eleccions seran el 30 de maig: el govern ho acorda amb la majoria de partits

El govern firma el decret d'ajornament de les eleccions del 14F "perquè ningú hagi de renunciar al dret a vot"

RedaccióActualitzat

Les eleccions al Parlament previstes per al 14 de febrer s'ajornaran fins al 30 de maig a causa de la pandèmia de coronavirus, que està en plena pujada de casos i víctimes mortals.

El govern s'ha reunit aquest divendres al migdia al Parlament amb els partits per analitzar-ho i consensuar una solució.

Posteriorment, en un Consell Executiu extraordinari, el govern ha aprovat l'ajornament de les eleccions fins al 30 de maig i aquest dissabte el Diari Oficial de la Generalitat ha publicat el decret que oficialitza aquest ajornament.

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera Meritxell Budó han fet una declaració institucional aquest divendres a la tarda després de la firma del decret d'ajornament electoral.

"L'actual evolució de la Covid-19 evidencia que mantenir la convocatòria era un risc inassumible a nivell sanitari i un perjudici per la participació que ha de legitimar un procés democràtic", ha dit Aragonès

Aragonès ha assegurat que els comicis s'ajornen fins al 30 de maig perquè el procés electoral no coincideixi amb les setmanes "més difícils de la tercera onada". "Perquè ningú hagi de renunciar al seu dret a vot per por de contagiar-se. Volem preservar el dret a votar de tothom. I volem salvar vides", ha dit Aragonès.

Aragonès ha firmat el decret d'ajornament de les eleccions

Budó ha anunciat que el decret es publicaria al DOGC aquest dissabte es publicarà al DOGC, i també que es modificarà el cens electoral per als nous comicis.

"La situació epidemiològica ha empitjorat. El més important en unes eleccions són els electors. Hem de garantir el dret de participació política, el dret a vot, el dret a la salut i a la vida", ha dit Budó.

L'article 2 del decret del govern preveu que les eleccions es convocaran el 30 de maig del 2021, "prèvia anàlisi de les circumstàncies epidemiològiques i de salut pública i de l'evolució de la pandèmia en el territori de Catalunya".


Acord del govern amb els partits

El vicepresident Pere Aragonès i els quatre consellers de les àrees afectades -Acció Exterior i Relacions Institucionals, Presidència, Salut i Interior- s'han reunit aquest divendres al matí amb els partits per proposar-los que les eleccions s'ajornessin almenys fins al maig o a principis de juny.


Ha estat durant la reunió que el govern ha concretat més: els ha proposat que les eleccions es facin el 30 de maig, proposta que, a més dels partits que formen el govern, JxCat i ERC, també ha convençut la majoria dels altres partits.

Pere Aragonès i Roger Torrent, aquest divendres durant la reunió amb els partits al Parlament (ACN)

Així, tant Ciutadans com Catalunya en Comú-Podem i el PP han donat per bona la data. Per la seva banda, el PSC creia que s'haurien de fer abans de Setmana Santa, però ha expressat que només impugnaria judicialment la decisió si l'ajornament fos fins després de l'estiu.

Aquesta és, precisament, la solució que ha adoptat l'estat alemany de Turíngia, que tenia convocades eleccions el mes d'abril.


Modificació de les candidatures?

De tota manera, els socialistes catalans han dit que esperarien a llegir el decret abans de decidir si presenten recurs o no: han acceptat el canvi de data, però no estarien d'acord que inclogués la possibilitat de modificar les candidatures que es presenten a les eleccions.

El dret a la salut i el dret a vot

Així, dret a la salut i dret a vot s'han posat a debat al Parlament entre el govern i els partits. Al voltant d'aquestes eleccions, hi ha encara molts interrogants, alguns dels quals es tracten en aquest vídeo:

 

Les dades del Departament de Salut situen el pic de contagis i d'ocupació de les UCI poc abans del 14 de febrer, de manera que les eleccions s'haurien fet en plena onada epidèmica.

 

El PSC proposava votar abans de Setmana Santa

El partit que fins ara més s'havia oposat a l'ajornament, el PSC, havia anat a la reunió d'aquest divendres amb una proposta: ajornar les eleccions, però fer-les al març, abans de Setmana Santa.

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, havia indicat aquest dijous que la llei electoral no preveu que se suspenguin les eleccions i, sobre la situació a Catalunya, havia demanat "molta cautela per la falta de previsió legal".

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a l'hemicicle del Parlament
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a l'hemicicle del Parlament (EFE / Quique García)


Entrevistat al programa "Cafè d'idees", Campo va dir que, "si no hi ha més remei", es podrien suspendre els comicis, però "és una cosa molt delicada". El ministre va considerar que la celebració de les eleccions seria una mostra de normalitat:

"Suspendre la democràcia pot comportar coses que no són bones per a la democràcia."

Fonts del govern espanyol van reconèixer a TV3 que no els agradaria que les eleccions s'ajornessin, però que deixaran en mans del PSC la decisió de recórrer a la justícia.

 

ARXIVAT A:
PSCEleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut