La pressió màxima a les UCI arribaria pocs dies abans de les eleccions del 14F

Ho assegura un informe de Salut que ha traslladat als partits

Actualitzat

L'informe de Salut que ha traslladat als partits conclou que el pic de l'epidèmia arribaria just abans de la campanya electoral, i la pressió a les UCI, poc dies abans dels comicis.

Amb aquestes dades, les formacions han de decidir, com a molt tard divendres --la data límit -- i de forma consensuada, si el context empitjora, si s'han d'ajornar o no les eleccions.

Els responsables d'Exteriors i de Salut s'han reunit aquest migdia amb la taula de partits per començar a preparar la reunió de divendres. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha traslladat als partits un avançament dels escenaris epidemiològics.

L'informe planteja dos escenaris. En el primer escenari, Salut preveu arribar al pic a les UCI el 4 de febrer, amb 640 pacients, mentre que en el segon escenari el pic seria el 10 de febrer amb 850 pacients.

En cap dels dos casos, però, es té en compte que es pugui accelerar la velocitat de propagació per efecte de la nova soca britànica, una opció "que en cap cas es pot descartar", diu el document.

A més, l'informe també conclou que en les pròximes setmanes ens mantindrem en fase de mitigació, cosa que implicarà diferents graus de desprogramació d'activitat assistencial, una dedicació intensiva del personal de tots els nivells als pacients Covid i una dificultat per fer rastreig de casos per l'elevat nombre de positius.

Per últim, l'informe descarta poder prendre mesures que suposin una desescalada respecte a la situació actual i no descarta una acceleració de la propagació de la pandèmia.

En la roda de premsa posterior a la reunió d'aquest dilluns del Procicat, quan li han preguntat per les eleccions, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que a un mes vista "no és gens fàcil" fer prediccions, però també ha afegit que "tant si estem millor com pitjor" la incidència de la transmissió i la pressió assistencial continuarà sent "alta" perquè no hi haurà hagut prou temps perquè baixi.

Els últims dies s'ha sentit la veu de diversos experts que han posat en dubte la idoneïtat de celebrar les eleccions el 14 de febrer, en vista de la situació epidemiològica.

A la trobada de Salut i Exteriors amb els partits també s'ha posat damunt la taula la negativa de la Junta Electoral Central a la petició del govern d'excloure els més grans de 60 anys per vulnerables a les meses electorals del 14F. Al·lega que contravé la llei electoral, que posa el límit en els més grans de 70.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut