Isabel Díaz Ayuso i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero (A. Martínez Vélez / POOL / Europa Press)

El govern d'Ayuso va mantenir contactes per comprar la vacuna Sputnik per a Madrid

Pedro Sánchez, Més Madrid i Ciutadans recorden que la vacuna russa no està homologada per l'Agència Europea de Medicaments

RedaccióActualitzat

La Comunitat de Madrid va temptejar comprar la vacuna russa Sputnik al marge del govern espanyol.

Segons ha avançat el diari ABC i han confirmat fonts del govern autonòmic, la Conselleria de Sanitat madrilenya ha mantingut tres reunions amb representants de la vacuna russa. Una va ser l'11 de febrer, "a petició de la firma".

"És el deure del conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, explorar negociacions davant la inoperància del govern" de Pedro Sánchez, afirmen fonts de l'executiu d'Isabel Díaz Ayuso.

La Comunitat de Madrid assegura que la idea era "facilitar un preacord de compra beneficiós per a tot el sistema nacional de salut i en condicions equitatives per a tots els espanyols".

"Es tractava de guanyar temps de negociació i a l'espera de la seva aprovació per l'EMA (Agència Europea de Medicaments)", afirmen, per tenir d'aquesta manera "totes les possibilitats obertes en el futur en la lluita contra la pandèmia, sempre dins del marc nacional de vacunació".

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha destacat la voluntat d'"estudiar tots els escenaris" per "anar oferint respostes a tots els ciutadans".

El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, per la seva part, ha dit que encara que no estigui aprovada per l'Agència Europea de Medicaments, van decidir fa "més de dos mesos" començar a "explorar totes les vies possibles per portar la vacuna Sputnik a Madrid, cosa que segur que afavoriria la resta del sistema nacional de salut."

Ruiz Escudero defensa que la vacuna russa compta amb l'aval dels tècnics de la conselleria, però assegura que no farien la compra fins que no ho autoritzés l'Agència de Medicaments.

El Partit Popular ha donat suport a la iniciativa d'Ayuso. La portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, considera que d'aquesta manera s'obre camí a la resolució de problemes davant "la inacció" del govern espanyol.


Sánchez reclama solidaritat

Precisament, el president Pedro Sánchez ha dit que tots els governs han de ser "responsables, seriosos i lleials i, també, solidaris".

Considera que un dels "principals èxits" de l'estratègia europea en la vacunació ha estat que tots han anat junts i s'han centralitzat les compres en mans de la Comissió Europea "en nom de més de 400 milions de persones".

Com a resposta, Sánchez ha fet èmfasi en l'arribada de 3,5 vegades més dosis  que acceleraran el procés de vacunació, i ha donat un missatge de tranquil·litat i confiança, també en l'administració de la vacuna d'AstraZeneca, de la qual l'Agència de Medicaments està pendent.


Més Madrid ho qualifica de "nyap"

La candidata de Més Madrid a les autonòmiques del 4 de maig, Mónica García, ha qualificat de "nyap" la intenció de l'executiu autonòmic de comprar la vacuna russa.

García ha demanat a Ayuso que "a més de complir les normes, les conegui."

"Vol comprar la vacuna de Sputnik quan l'Agència Europea de Medicaments no la té aprovada", ha dit la candidata de Més Madrid, que ha posat el focus en els centres de salut, "on realment s'hauria d'estar vacunant però que ara mateix no tenen reforços."

Per la seva part, el candidat de Ciutadans, Edmundo Bal, ha considerat "ridícul" que el govern d'Ayuso hagi negociat la vacuna russa amb els responsables de Sputnik per comprar dosis per immunitzar els madrilenys.

 

ARXIVAT A:
VacunesComunitat de MadridPedro SánchezSalutCoronavirus Covid-19
Anar al contingut