Sánchez anuncia l'arribada de 87 milions de vacunes des d'ara fins al setembre
Cua per vacunar-se en el centre UB Raval de Barcelona, aquest diumenge (EFE/Quique García)

Sánchez anuncia l'arribada de 87 milions de vacunes des d'ara fins al setembre

El president del govern espanyol diu que no té intenció de prorrogar l'estat d'alarma, vigent fins al 9 de maig

Juli Rodés AlmerActualitzat

El govern espanyol té previst que a finals de setembre tots els ciutadans majors d'edat puguin estar immunitzats, si s'han volgut vacunar.

Així ho ha assegurat Pedro Sánchez en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrat aquest dimarts, en què ha comparegut, excepcionalment, per informar sobre el pla de vacunació a Espanya.

Sánchez ho ha explicat d'aquesta manera, després d'assegurar que abans es complirà amb la previsió de vacunar el 70% de la població adulta a finals d'agost.

"En total, tenim contractades més de 87 milions de dosis per rebre entre el mes d'abril i el mes de setembre, que ens permetran assegurar que qualsevol compatriota que ho desitgi podrà ser vacunat en aquest període."


El president del govern espanyol ha desgranat un pla de vacunació que passa per arribar als 5 milions de persones immunitzades la primera setmana de maig, als 10 milions d'immunitzats la primera setmana de juny i als 25 milions d'immunitzats la tercera setmana de juliol.

A més, ha volgut remarcar que "aquesta és la planificació més prudent i conservadora".

 

Sánchez defensa que 'la vacunació és la política econòmica més eficaç' (EFE/Zipi)


La compareixença de Sánchez en roda de premsa a La Moncloa s'ha fet l'endemà que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va confirmar que la quarta vacuna aprovada a Europa, Janssen, de Johnson & Johnson, començarà a arribar a Espanya a partir del 15 d'abril.


Vacunes segures

Sánchez ha defensat que les quatre vacunes aprovades per l'Agència Europea de Medicaments, l'EMA, "són segures, sense cap dubte".

I ha avançat que durant el tercer trimestre arribarà una cinquena vacuna, de la farmacèutica alemanya CureVac.

En la mateixa línia que Sánchez, el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, també va defensar aquest dilluns, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que l'objectiu de vacunar el 70% de la població a finals d'agost és assolible.


Fi de l'estat d'alarma

Preguntat sobre l'estat d'alarma, que està vigent fins al 9 de maig, Sánchez ha declarat que "l'objectiu del govern [espanyol] és no prorrogar més l'estat d'alarma".

No prorrogar l'estat d'alarma suposarà el final del toc de queda, el confinament nocturn.


L'abril, punt d'inflexió

Segons el pla de vacunació previst, aquest mes d'abril marca un punt d'inflexió en el pla de vacunació i, com ha destacat el president del govern espanyol, durant el segon trimestre arribaran 3,5 vegades més dosis que durant el primer trimestre.

Així, si es compleixen les previsions, només a l'abril poden arribar a Catalunya 1,5 milions de dosis, més de les que s'han administrat fins ara.

La vacuna que més s'ha posat és la de Pfizer/BioNTech, de la qual han arribat una mica més d'1 milió de dosis i es preveu que a l'abril n'arribin 768.000 més. S'han reservat per a les persones més vulnerables i s'està acabant d'administrar la primera dosi als més grans de 80 anys. A més, en alguns llocs, s'ha començat a posar als més grans de 70.

 

 


La vacuna de Moderna té una presència més testimonial. Fins ara n'han arribat 168.000 dosis i se n'esperen 560.000 més els pròxims tres mesos. Per la seva dificultat de conservació s'administra, sobretot, a hospitals.

Pel que fa a AstraZeneca, se n'han rebut 350.800 dosis, i se n'esperen 1.120.000 més fins al juny. S'administra a treballadors essencials amb el límit d'edat fins als 65 anys, un límit que es podria eliminar aquesta mateixa setmana.

A partir del 15 d'abril entra en joc la vacuna de Janssen, que té una diferència importantíssima: només necessita una dosi. Se n'esperen 880.000 fins al juny, i la previsió és que es comenci a administrar a persones d'entre 66 i 79 anys.


Certificat de vacunació

Un altre anunci de Sánchez ha estat que el Ministeri de Sanitat ja està treballant en un registre de vacunació que serà la base del certificat digital per a Europa, que espera que estigui llest a finals de juny.

Un "passaport gratuït i universal", ha dit, amb el qual "podrem recuperar mobilitat i protegir la salut".


El principi de la fi de la pandèmia

Al principi de la seva compareixença, Sánchez ha dit que "estem davant del principi de la fi de la pandèmia" i que ell sempre ha defensat que "només podrem recuperar la plena normalitat gràcies a la vacunació".

En aquest sentit, ha afegit que "la vacunació és la política econòmica més eficaç" i que "la velocitat i l'eficàcia de la vacunació és la principal ocupació de govern d'Espanya".

Ha admès que "estem lluny de la recuperació total de l'activitat econòmica", però ha assegurat que "a poc a poc anem veient els efectes d'aquesta reactivació".

 

(EFE/Zipi)


Sánchez sí que ha volgut fer referència a dues dades econòmiques positives que s'han conegut aquest dimarts: l'atur i les previsions del Fons Monetari Internacional (FMI).

Ha remarcat que l'atur "ha baixat al major ritme d'un mes de març des de 2015, caient per sota dels quatre milions de persones sense feina".

I ha avançat que l'FMI ha revisat a l'alça les dades de creixement econòmic mundial per al 2021 i el 2022 i que, en el cas d'Espanya, les previsions són d'un 6,4%, que "situa el nostre país com l'economia desenvolupada que més creixerà el 2021 juntament amb la dels Estats Units".


"Un esforç més"

Sánchez ha volgut tancar la seva intervenció demanant "un esforç més" fins a poder immunitzar la població, amb l'argument que "encara hem de protegir-nos, no podem abaixar la guàrdia".

"Demano a tothom que pensi en les vides que encara es perden", ha afegit, assegurant que "ja queda menys per deixar definitivament enrere aquesta etapa fosca i dolorosa de les nostres vides".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut