Roda de premsa del govern aquest dilluns, en què s'ha presentat el projecte de pressupostos
Roda de premsa del govern aquest dilluns, en què s'ha presentat el projecte de pressupostos

El govern augmenta la despesa social dels pressupostos buscant el suport dels comuns

Aragonès diu que no es plantegen un avançament electoral si no aconsegueixen el suport necessari per aprovar-los

Actualitzat

El govern ha presentat un projecte de pressupostos del 2019 que retorna la despesa corrent en les àrees socials als nivells del 2010, abans de les retallades, i espera que això sigui suficient per aconseguir el vot dels comuns.

El projecte preveu un creixement de la despesa del voltant del 7%. Uns comptes que inclouen un augment de la despesa de 1.715 milions d'euros: 1.220 anirien a despesa social.

 

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha presentat aquest dilluns el projecte de pressupostos

 

El vicepresident Pere Aragonès ha dit que la presentació d'aquests pressupostos son un gest de transparència, considera que el recorregut de negociació amb els grups parlamentaris, sobretot amb els comuns, està arribant al final, i demana que al debat de dimecres al Parlament es preguin decisions que no es vegin influïdes per perspectives electoralistes.


"L'aprovació d'aquests pressupostos és el bé superior que creiem que cal preservar i per això treballarem amb la màxima transparència perquè siguin coneguts per tothom."

"Aquesta setmana, aquest dimecres, en el debat parlamentari que hi haurà, en la compareixença del president de la Generalitat, i de mi mateix, tindrem l'oportunitat de constatar si els grups parlamentaris estan disposats a discutir, a treballar, a tramitar aquest pressupost, i per tant, que el govern l'aprovi i el porti al Parlament, o si els grups parlamentaris cedeixen davant les temptacions pròpies d'un calendari electoral, que val a dir que és molt ajustat."

Dimecres, el president Quim Torra explicarà els números al Parlament, però encara és una incògnita si aconseguiran aprovar-los.

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, insisteix que no portarà els pressupostos al Parlament perquè els tramiti si no té prou suport polític per aprovar-los. Passi el que passi, Aragonès assegura que no preveuen un avançament electoral.

"Malament aniria si d'entrada enfoquem aquesta setmana en què podrem debatre aquestes propostes pressupostàries al Parlament de Catalunya donant per fet que els grups parlamentaris no estan a l'alçada, i que es taparan els ulls davant les necessitats en ensenyament, en treball, en salut, i, del que estic segur i compartim tots el membres el govern, és que en qualsevol cas continuarem al peu del canó, i que venen moments prou difícils pel país per tenir unes institucions fortes."

 

Els números del pressupost

De moment, el govern preveu comptar amb uns ingressos de 25.234 milions d'euros, un 11% més que al pressupost del 2017, l'últim aprovat. La major part provenen de les transferències del model de finançament, que pugen un 12%, fins els 20.000 milions d'euros. I la resta, dels impostos propis i cedits, que augmenten un 5%.

 



Un cop descomptada la reducció del dèficit i els interessos del deute, si s'aprovessin aquests pressupostos, el govern català disposaria de més de 24.000 milions d'euros per gastar en els diversos departaments. El gruix se l'emporta salut, amb prop de 9.300 milions d'euros, seguit d'educació, que supera els 5.200. En tercer lloc se situa Treball, Afers Socials i Famílies.

Entre les mesures concretes, el projecte de pressupost preveu la contractació, per exemple, de 4.700 docents més respecte als comptes del 2017, de més de 600 noves places a l'Institut Català de la Salut, ICS, 750 mossos i 250 bombers.

 

El departament de Salut s'emporta el gruix del pressupost de despesa social amb 9.300 milions d'euros.

 

Canvis fiscals

Malgrat tot, l'aprovació d'aquests pressupostos no es presenta fàcil. La CUP ja ha dit que no negociarà, i els comuns, el principal grup cridat a donar suport als comptes, ha demanat "audàcia" al govern. Els comuns havien supeditat l'aprovació d'aquests pressupostos als del govern espanyol, que els independentistes no van donar suport.

Per fer possible la tramitació, el govern oferirà, dimecres al Parlament, canvis en la fiscalitat que Aragonès no ha concretat, però ha dit que permetrien fins i tot augmentar els ingressos durant la tramitació dels comptes. Proposarà increments d'impostos com el de l'IRPF, o transmissions i successions per a les rendes més altes. Això sí, descarten crear noves taxes.

 

El govern anuncia un increment de taxes per augmentar els ingressos

ARXIVAT A:
Pere AragonèsQuim TorraUnides PodemCUPGeneralitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut