El gas s'apujarà entre un 6 i un 8% aquest abril per als clients amb tarifa regulada

S'encareix per la revisió trimestral que toca ara i el percentatge dependrà de la tarifa que tingui contractada el consumidor

RedaccióActualitzat

Aquest 1 d'abril s'apugen els preus del gas natural per als consumidors amb tarifa regulada. S'encareix perquè toca la revisió trimestral per al mercat minorista.

L'augment dependrà de la tarifa de gas contractada, que va lligada al consum de cada llar, i està publicat al BOE, en una resolució del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Amb els nous preus, el consum d'una casa que utilitzi el gas per cuinar i per escalfar l'aigua serà un 5,91% més car que amb les tarifes vigents fins a la propera revisió, al juliol. Correpon a la TUR1, amb consums anuals menors als 5.000 kilowatts hora.

En el cas de la TUR2, per a les llars que també fan servir calefacció, l'augment serà del 7,24%. És per als consums anuals entre els 5.000 i els 15.000 KWh.

La factura dels consumidors amb la nova tarifa TUR3, que utilitzen entre 15.000 i 50.000 KWh, s'encarirà un 7,92%. Algunes pimes la utlitzen.

La Tarifa d'Últim Recurs de gas natural es revisa trimestralment el primer dia dels mesos de gener, abril, juliol i octubre de cada any i s'hi pot acollir qualsevol consumidor connectat a les xarxes de gas natural de baixa pressió, amb un consum anual que quedi per sota dels 50.000 KWh. Hi ha uns dos milions d'abonats a Espanya que la tenen contractada.

Límits als preus

Tot això és a banda de la negociació que es fa a Brussel·les i que afecta el mercat majorista, amb la possibilitat de posar un preu màxim al gas  fins a final d'any, per intentar frenar l'escalada de preus al futur.

Al setembre, el consell de ministres va aprovar diverses mesures per frenar els preus del gas natural en els mercats minoristes de gas i electricitat. El preu de la matèria primera es va limitar per llei, però aquest mes es comença a reflectir la recuperació del que les operadores han deixat de cobrar.

L'objectiu d'aquelles mesures publicades al BOE era que no es desboqués la factura durant la tardor i l'hivern per la revisió automàtica prevista. Es va acordar amb les operadores que després se'ls pagaria endarreridament el que havien deixat d'ingressar. La idea era que, mig any després, els preus s'haurien estabilitzat, un pacte que no podia preveure la guerra d'Ucraïna i la seva afectació en els preus de l'energia.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut