Escòcia

El frec a frec entre nacionalistes i laboristes a Escòcia no deixa entreveure un guanyador clar

Continua el recompte de vots de les eleccions d'ahir al Regne Unit. Uns comicis que constitueixen un nou examen per al Partit Laborista del primer ministre, Tony Blair. El recompte avança lentament perquè s'han de comptabilitzar tres resultats: eleccions autonòmiques a Escòcia i a Gal·les i municipals a Anglaterra. Fins ara ja s'han assignat 108 dels 129 escons del Parlament escocès, i de moment el Partit Laborista i el Partit Nacional Escocès empaten a 40 escons. Al Parlament de Gal·les es perfila com a guanyador el Partit Laborista, però sense aconseguir la majoria absoluta. I en les eleccions municipals sembla que els laboristes han encaixat una derrota menys important de la prevista.

Actualitzat

En les eleccions pel Parlament d'Escòcia no es pot parlar encara d'un guanyador clar. De moment, però, sembla que el partit nacionalista d'Alex Salmond encara podria aconseguir una fita impensable fa només uns anys: ser el partit més votat i desbancar els laboristes, la formació que ha dominat Escòcia des dels anys 50. De moment ja ha incrementat de 13 el nombre de representants que tenia. En les últimes hores el recompte ha variat d'un lleuger avantatge dels laboristes a la situació d'empat actual. Els liberaldemòcrates tenen 15 escons i poden ser decisius a l'hora de formar govern, i de moment els conservadors s'adjudiquen 12 escons. Salmond ha parlat ja de vents de canvi i ha dit que està exultant. La victòria, si l'aconsegueix, no és tan espectacular com esperava, i ara mateix hi ha dubtes que puguin trobar un soci de coalició que doni una majoria digna per governar.

Els laboristes queden tocats, però creuen que no de mort. Fins que s'hagi comptat l'últim vot no tiraran la tovallola, i no descarten reeditar la coalició amb els liberals si queden a poca distància dels independentistes.

Es consolen perquè almenys, diuen, els resultats deixen clar que el fantasma de la independència d'Escòcia s'allunya. Els escocesos, conclouen, no han donat al Parlament un mandat perquè es convoqui el referèndum d'autodeterminació que Alex Salmond promet pel 2010.

Les complicacions en el recompte de vots són, potser, un senyal de com pot anar aquesta legislatura a Escòcia. De la mateixa manera que les paperetes s'han hagut de comptar i recomptar, la legislació que el govern vulgui aprovar al Parlament haurà de passar un difícil i incert escrutini. De fet hi ha hagut un nombre de paperetes nul·les sense precedents, unes 100.000 segons la BBC. Salmond ha anunciat que si els nacionalistes guanyen obriran una investigació judicial independent sobre aquest fet per "la vulneració" del dret democràtic al vot de tots aquests ciutadans.

Victòria conservadora a Anglaterra

A Anglaterra, els resultats definitius de 133 consells locals (una tercera part del total) mostren un important descens del nombre de consellers pels laboristes, que en perdrien 163. Els conservadors pugen 318 consellers (de moment en tenen 1.645 davant els 789 laboristes). Els liberaldemòcrates perden 97 consellers (de moment en tenen 661), tot i que augmenten d'un el nombre d'ajuntaments on son majoria.

Els nacionalistes pugen també al País de Gal·les, però queden per sota els laboristes

Al País de Gal·les els laboristes perden tres escons, però continuen al davant amb 26, després d'acabar el recompte corresponent a 52 dels 60 seients de l'Assemblea parlamentària. Els nacionalistes del Plaid Cymru (PC) són segons, amb onze escons. Això suposa un increment de tres parlamentaris. Els conservadors se situen tercers amb nou escons, els mateixos que tenien fins ara, i els liberaldemòcrates continuen amb cinc escons en darrera posició.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut