L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en un acte a Brussel·les (Europa Press)
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en un acte a Brussel·les (Europa Press)

El fiscal del Suprem s'oposa a investigar Puigdemont per terrorisme en el cas Tsunami

En un informe que encara ha de passar per la junta de fiscals, rebutja la tesi del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón

Redacció/AgènciesActualitzat

El fiscal del Tribunal Suprem Álvaro Redondo rebutja investigar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per terrorisme en el cas Tsunami Democràtic. En un informe que encara ha de passar per la junta de fiscals del Suprem d'aquest dimarts, Redondo s'oposa a l'exposició que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón va enviar al Suprem el mes de novembre passat demanant investigar Puigdemont per terrorisme.

Segons ha avançat El Confidencial i han confirmat fonts de la Fiscalia a TV3, el fiscal manté la tesi del fiscal de l'Audiència Nacional Miguel Ángel Carballo, que en un escrit considerava que no hi ha indicis suficients per procedir contra Puigdemont i Marta Rovira, i denunciava "contradiccions flagrants" del jutge García-Castellón.

En un escrit de més de 100 pàgines, García Castellón argumenta que hi ha "indicis" de la participació de Puigdemont, Rovira i una desena de persones més en fets que assegura que són "susceptibles d'integrar un delicte de terrorisme". El magistrat situa Puigdemont en el "vèrtex més alt de l'organització", en la qual atribueix des de Bèlgica "una posició d'autoritat inqüestionable".

Tall de Tsunami Democràtic a l'AP-/, a La Jonquera, el novembre de 2019
Tall de Tsunami Democràtic a l'AP-7, a La Jonquera, el novembre de 2019 (EFE/Alejandro García)

Rebuig també de la Fiscalia de l'Audiència Nacional

Al novembre, la Fiscalia de l'Audiència Nacional va recórrer contra la decisió de García-Castellón de dirigir les indagacions contra Puigdemont en entendre que el jutge no aporta "prou" indicis i que l'Audiència no és l'òrgan competent per investigar el cas. Aquest gener, però, el magistrat rebutjava el recurs del ministeri públic i insistia que les diligències practicades fins ara han permès "consolidar la hipòtesi inicial".

La causa de l'Audiència Nacional investiga si Tsunami Democràtic va orquestrar les protestes de la tardor del 2019 en resposta a la sentència del judici del procés contra els líders sobiranistes.

L'informe de Redondo encara no és definitiu i s'haurà d'examinar a la junta de fiscals penal del Suprem, prevista per aquest dimarts. Després de l'informe definitiu de la Fiscalia del Suprem, el ponent --el magistrat Juan Ramón Berdugo-- serà qui proposarà a la Sala Penal de l'alt tribunal si s'escau o no admetre'l.

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàCarles PuigdemontTsunami DemocràticAmnistia
Anar al contingut