La directora del documental 'Sonita', Rokhsareh Ghaem Maghami, que inaugura el festival DocsBarcelona (ACN)
La directora del documental 'Sonita', Rokhsareh Ghaem Maghami, que inaugura el festival DocsBarcelona (ACN)
Barcelona

El DocsBarcelona inaugura la 19a edició amb la impactant història d'una noia afganesa que canta hip hop

Actualitzat

ACN Barcelona.- El Festival DocsBarcelona inaugura aquest dimecres la seva dinovena edició amb el documental 'Sonita', de la directora iraniana Rokhsareh Ghaemmaghami. La cinta tracta sobre els somnis i les dificultats amb què es troba Sonita, una noia afganesa de 18 anys que ha entrat a l'Iran sense papers i que vol dedicar-se al hip hop. Un somni que xoca amb la seva família afganesa, que vol vendre-la per 9.000 euros i casar-la. "Volia fer una pel·lícula més aviat fosca de la situació que viuen persones sense esperances ni mitjans i era interessant el xoc entre el rap i les tradicions familiars afganeses", ha ressaltat la seva directora. El DocsBarcelona arriba a Barcelona fins el 29 de maig en una edició que presentarà 46 pel·lícules de 28 països a l'Aribau Club i el CCCB.

La protagonista, Sonita, una noia afganesa de 18 anys, es busca la vida als suburbis de Teheran. Té un esperit jove, enèrgic i vital i això l'anima a lluitar pel somni de convertir-se en cantant de rap, tot i la forta oposició de la seva família. La passió per la música xoca amb els plans de la seva mare que vol casar-la a canvi de 9.000 dòlars. Al transcurs del documental es mostra un bri d'esperança degut a l'èxit a YouTube del videoclip 'Brides for Sale', cançó inspirada en la seva lluita. El director del DocsBarcelona, Joan Gonzàlez, ha dit, en declaracions a l'ACN, que 'Sonita' tracta sobre el somni de joventut d'algú que es vol dedicar a la música que ha nascut amb un espai que és Afganistan i és difícil. Rokhsareh Ghaemmaghami ha explicat que va conèixer la Sonita i no pensava en un primer moment fer un documental sobre ella i va decidir ajudar-la al temps que anava pensant que tenia un talent en la música i una gran capacitat. "M'interessava el fet que les noies que es troben en aquesta situació no tenen somnis". Ha definit a la protagonista com una lluitadora. Un dels interessants debats que obre el documental és si el documentalista ha de participar de la història o simplement ha de rodar allò que passa pel seu davant. "Quan un realitzador de documentals es troba amb problemes que té la gent està content i quan vaig veure arribar la mare per emportar-se-la vaig estar contenta perquè vaig veure que tenia la situació dramàtica, però estava preocupada i em preguntava què havia de fer". Ghaemmaghami ha admès que a partir d'aquí va començar a pensar sobre el seu paper en la història, ja que tampoc volia aparèixer com la seva salvadora. "Veure el crim que es vengués una noia per 9.000 euros em feia preguntar què fer".

Rokhsareh Ghaemmaghami

La directora de la cinta va néixer a l'Iran i va estudiar cinema i animació a la Tehran Art University. Els seus assajos d'investigació estan inclosos en el llibre, Animated Documentary: A New Way to Express publicat en persa el 2009. Els seus treballs inclouen documentals 'Pigeon Fanciers' (2000), 'A Loud Solitude' (2010), 'Born 20 Minutes Late' (2010), 'Going Up the Stairs' (2011) i el documental animat 'Cyanosis' (2007).

DocsBarcelona 2016

Per altra banda, Gonzàlez ha assenyalat que el DocsBarcelona és molt obert i tracta des de temes intimistes a altres vinculats amb els refugiats, amb un total de sis cintes, des de perspectives molt diferents. "Les pel·lícules documentals reflecteixen la societat amb la que es viu, d'aquí deu anys es reflectirà el que passa a la societat", ha afegit.

Augmenta un 50% les entrades anticipades venudes

"Les primeres dades que tenim és que ha augmentat un 50% el nombre d'entrades anticipades, un 20% el nombre de reserves a la inauguració i hem fet llista d'espera. Els inputs estan sent molt bons", ha apuntat. En aquest context, ha recalcat que el documental està vivint l'edat d'or arreu i cada cop hi ha més documentals i millors que arriben a més gent amb diferents canals. "Està en creixement i li queda un llarg recorregut". Una de les novetats d'aquesta edició d'enguany és Latitud DocsBarcelona, una nova secció competitiva que agrupa una selecció de documentals d'Espanya, Portugal i Amèrica Llatina, amb un premi propi. Dels 30 títols que formen la programació de Secció Oficial, Latitud DocsBarcelona i Sessions especials, vuit són de producció catalana.

Anar al contingut