El Catllar

El dia a dia de Forcadell a la presó: "Intento ajudar i empoderar"

Porta deu mesos a la presó i diu que té ganes que comenci el judici per defensar la seva innocència: "Simplement, he de dir la veritat"

Jordi PonsActualitzat

Carme Forcadell fa deu mesos que viu tancada a la presó. N'està cansada i té moltes ganes que comenci el judici. D'explicar-se i defensar la seva innocència. Preparar-la, diu, ha sigut fàcil: "Simplement, he de dir la veritat." Té molt clara l'argumentació política. I confia plenament en la seva advocada pel que fa a l'argumentació tècnica.

 

 

Explica que la presó de Mas d'Enric, al Catllar, on va arribar el 20 de juliol, és una presó d'homes d'alta seguretat, amb un sol mòdul per a dones on no se'ls permet entrar i sortir de la cel·la quan volen. Posa un exemple que li dol: fa pocs dies, quan el govern li va lliurar la medalla d'or, ella no va poder anar a la cel·la per engegar el televisor i seguir l'acte. Li hauria agradat. Recorda, en canvi, que quan era a la presó de dones d'Alcalá-Meco va poder seguir tot el debat de la moció de censura contra Rajoy, perquè era en un mòdul de respecte.

 

Va ser ella qui va triar aquesta presó, inaugurada fa només tres anys, a mig camí de Sabadell i Xerta, on té repartida la família. Ella i Dolors Bassa van descartar la vella presó de Wad-Ras, a Barcelona, on hi ha règim de cel·les obertes, però no hi ha ni cel·les ni dutxes individuals. Totes dues han acabat soles i en condicions molt dures.

 

 

Forcadell ha aconseguit, però, que les 30 dones amb qui comparteix mòdul a Mas d'Enric deixin de patir alguns dels inconvenients de ser en una presó on hi ha més de 700 homes. No tenien assecadors de cabells i no es podien dutxar després de fer esport. Ara sí. Petits canvis que fan més suportable el dia a dia de totes les internes. El pròxim repte: aconseguir crear un mòdul de confiança i organitzar les seves companyes en comissions.

 

Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés

 

"Farem una revolució feminista amb les noies d'aquí"

"Són molt masclistes, perquè t'adones que han estat criades en ambients masclistes, i, malauradament, no han tingut les mateixes oportunitats que moltes de nosaltres. Per això les intento ajudar i empoderar."

I afegeix que quan surti es veu més d'activista feminista que no pas fent política institucional.

"La construcció de qualsevol projecte de país ha d'anar lligada a l'alliberament de la dona. Estem discriminades fins i tot aquí. Al cap i a la fi, la presó no és més que un reflex de la societat en què vivim."

 

 

Forcadell rep desenes de cartes i visites i sap que a fora cada dia hi ha gent que ve a donar-li suport. Ho agraeix, però, malauradament per a ella, ni ho sent ni ho veu. Des de la seva cel·la, diu, només pot veure el formigó del pati.

 

 

Intenta trobar el costat positiu de la seva vivència a la presó, però li costa veure'l. Diu que a fora pot fer més feina que a dins, i per això té ganes, moltes ganes, de sortir en llibertat.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCarme ForcadellJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut